Hoppa till innehåll

Oljepress

januari 18, 2011

Då har jag införskaffat ytterligare en handvevad pryl till självhushållararsenalen. Så förutom glassmaskinen, köttkvarnen, sädeskvarnen och mjölkseparatorn så är en nytillverkad oljepress från Piteba i Holland tillagd i samlingen.

Oljepress

Efter att ha sett ett avsnitt av Det goda livet där en Piteba press användes att pressa hampafrön till olja så började  det klia i konsumtionsnerven. Efter lite googlande så hittade jag Pitebas hemsida och gjorde en beställning ganska så fort. Tack vare den förmånliga Euro kursen så fick jag ge 992 SEK för pressen.

Det går att pressa vilka frön som helst med hög fetthalt, jag kommer främst använda egenodlade solrosfrön, pumpafrön, raps och hasselnötter. Men tydligen skall det vara en speciell sort med svarta solrosfrön som man pressar till olja då de innehåller 3ggr mer olja än de svartvita man är van vid. Så en påse sådana svart frön att sätta i jorden till våren MÅSTE hittas…

Det är lite pyssel innan första provkörningen, en rejäl bräda att fästa pressen i så jag kan spänna fast brädan med tvingar i köksbordet, så jag slipper använda franskskruv direkt i bänkskivan. Känner nu att jag måste bygga ett brygghus/ciderhus/kvarnhus/oljepresshus så jag kan ha grejerna framme jämt och inte behöva plocka upp och ner från vinden hela tiden…

Nu kanske någon undrar varför jag lägger 992 kr på en oljepress för samma summa får man 66 liter Euroshopper rapsolja. Men jag funkar inte så, jag vill veta vad jag äter och vill gärna svettas lite för det med (kan lova att det inte slängs många brödsmulor när det tar 25 minuter att mala 1 kilo vete till två limpor).

Pressen in action:

Här är en tabell över pressens prestanda (notera gbg skämtet) i förhållande till olika frön/nötter mm

Performance of the PITEBA OIL EXPELLER with various oilseeds

Type of seed

% Total oil to seed

% Oil extraction

% Extraction efficiency

Grams oil per hour

Litres oil per hour

Kg seed  per hour

Remarks

Sunflower

( black oil seed )

Helianthus annuus

45

34  – 38

76 – 84

1200

1.33

3.4-3.6

Sunflower

( striped, non oil seed )

21.6 415 0.471 use black oil seed

Rapeseed / canola

Brassica napus

44

33

75

1524

1.69

4.5

50 rpm

Sesame

Sesamum indicum

60.4

46

77

1738

1.93

3.8

50 rpm

Beechnuts

Fagus sylvatica

37.7

29

77

501

0.56

1.7

crushed

Oil palm kernel

Elaeis guineensis

68

46

68

1280

1.42

2.8

not crushed

Shelled groundnut

Arachis hypogaea

57

40

70

1468

1.65

3,61

Niger seed / noog

Guizotia abyssinica

43

36

84

1490

1.66

4.1

Pumpkinseed

Cucurbita sp.

45.5

39

86

570

0.63

1.5

low input

Linseed / flaxseed

Linum usitatissimum

40

34

85

1855

2.06

5.4

Babassu

Orbignya phalerata

72.7

62

85

1227

1.36

2.0

crushed

Hemp seed

Cannabis sativa subsp. sativa

34

23

68

1095

1.21

4.8

Safflower

Carthamus tinctorius

26.6

22

78

1100

1.22

5.0

55 rpm

Hazelnut

Corylus avellana

68

55

81

1328

1.47

2.4

50 rpm, grated

Walnut kernel +partition

Juglans sp.

71

63

89

894

1.00

1.4

grated

Jatropha

(decorticated)

Jatropha curcas

70 54 77 1408 1.56 2.0

Jatropha

(undecorticated)

Jatropha curcas

41,7 32 77 533 0.581 1.6

Almond

Prunus dulcis

65 58 89 1249 1.40 2.2 grated

Cocoa beans (undecorticated)

Theobroma cacao

56.8 37 65 1158 1286 2.5 grated

Coprah

(oil)

Cocos nucifera

68

59

87

1839

2.04

3.11

grated

Coprah

(coconut cream)

Cocos nucifera

1367 GRAM / HOUR  ( EXTRACTION 45%

IMPORTANT: the press cake can be dried and the oil can be pressed!

Type of seed

% Total oil to seed

% Oil extraction

% Extraction efficiency

Grams oil per hour

Litres oil per hour

Kg seed  per hour

Remarks

Sunflower

( black oil seed )

Helianthus annuus

45

34  – 38

76 – 84

1200

1.33

3.4-3.6

Sunflower

( striped, non oil seed )

21.6 415 0.471 use black oil seed

Rapeseed / canola

Brassica napus

44

33

75

1524

1.69

4.5

50 rpm

Sesame

Sesamum indicum

60.4

46

77

1738

1.93

3.8

50 rpm

Beechnuts

Fagus sylvatica

37.7

29

77

501

0.56

1.7

crushed

Oil palm kernel

Elaeis guineensis

68

46

68

1280

1.42

2.8

not crushed

Shelled groundnut

Arachis hypogaea

57

40

70

1468

1.65

3,61

Niger seed / noog

Guizotia abyssinica

43

36

84

1490

1.66

4.1

Pumpkinseed

Cucurbita sp.

45.5

39

86

570

0.63

1.5

low input

Linseed / flaxseed

Linum usitatissimum

40

34

85

1855

2.06

5.4

Babassu

Orbignya phalerata

72.7

62

85

1227

1.36

2.0

crushed

Hemp seed

Cannabis sativa subsp. sativa

34

23

68

1095

1.21

4.8

Safflower

Carthamus tinctorius

26.6

22

78

1100

1.22

5.0

55 rpm

Hazelnut

Corylus avellana

68

55

81

1328

1.47

2.4

50 rpm, grated

Annons
24 kommentarer leave one →
  1. januari 18, 2011 6:21 e m

    Mycket intressant. Ser fram emot tester framöver.

  2. januari 18, 2011 6:59 e m

    Vill ha!

  3. januari 18, 2011 7:02 e m

    Vilken mjölkseparator har du?

  4. januari 19, 2011 6:08 f m

    Du är häftig du med alla dina självhushållningsmannicker – ser fram emot att få läsa om resultatet av din ”premiärtur”.

  5. nordlandsdagar permalink
    januari 19, 2011 3:09 e m

    Inte illa. Bra jobbat att fortsätta på kan-själv-temat och skönt att se att du inte är rädd för att ta i. Det är såmånga som ojar sig över att behöva anstränga sig.

    Jag håller med dig när det gäller att ha grejor framme. Fast om man pressar/kvarnar hela årets olja på en gång kanske man kan stoppa undan den sedan till nästa år.

  6. januari 19, 2011 6:57 e m

    Nordland:
    Ja man får nog rationalisera och ha oljepressning som vintersyssla då man har torkat pumpa och solrosfröna och kanske mutat till sig några kilo raps från någon odlare i närheten!

    Mammamimmi:
    Det ska bli riktigt intressant att se hur det blir!

    Rajtan:
    Du menar den som finns på http://hjemmeproduktion.dk/shop/se/centrifug-3c1.html ?
    Jag fick min av en bekant som hade för många. Hon hade köpt på dina auktioner så börja där, Brukar dyka upp på blocket med jämna mellanrum med.
    Hur smakar getmjölk förresten?

  7. januari 19, 2011 8:22 e m

    Så skoj !!
    Men är det sådana svarta solrosfrön som säljs i storsäck som extra energirikt fågelfrö !? Eller är det en särskild sort av dessa ?

    Spännande att följa dina exeriment.

  8. Jonas permalink
    januari 19, 2011 10:10 e m

    Du får allt försöka gå ifrån tanken att man ska göra allt i matväg i köket! 😀 Försök få tag i en redig snickarbänk och tyng ner den så har du något rejält att spänna fast handvevade grejerna i och som då kan få sitta fastspända där i några dagar utan att det gör någonting. Men jag vet ju inte hur stort du bor.

  9. Andreas permalink
    januari 19, 2011 11:48 e m

    Det där ser ut att vara VÄLDIGT energikrävande får jag säga.
    Har du funderat på att koppla på en cykel eller liknande för att slippa vevandet? (knappast anatimiskt optimal arbetsställning).
    Det optimala skulle ju vara ett stort ekorhjul med växlar i men det känns ju som ett ganska stort projekt, men skulle ju troligen göra att du kunde 10-20dubbla mängden säd/olja per minut och orka hålla på längre.

    Dessutom skulle det ju gå att utvinna el ganska enkelt. Kanske inte så man kan titta på tv. Men kan man bara ladda sina AAA laddare så är det inte lånt till att ha.
    – Radio
    – Laddad Mobil (d.v.s. internet)
    – Ficklampor och belysning (diod)
    Använder man inte el till värme eller kyla är det där faktiskt ungefär vad man behöver

  10. januari 20, 2011 8:21 e m

    Malin:
    Har jag inte tänkt på. Det borde ju vara det, särskilt om det står ”extra energirikt” på säcken!

    Jonas: Så jätte stort bor vi inte och ladan (där snickarbänken står) är raddig och dragig som ett såll, Kvarnen är ganska smidig att ta fram och spänna fast i bänkskivan och oljepressen är ännu mindre.

    Andreas:
    Energikrävande, visst. Ett ”ekorrhjul” verkar lite omständigt, men ingen tokig idé. Det optimala vore om man hade ett vattenhjul med utväxling, När det gäller kvarnen så får det inte snurra för fort eftersom då blir kvarnstenarna för varma det påverkar näringsinnehållet i mjölet.
    Men i mitt fall: Vissa går på gym, jag vevar 🙂

  11. januari 21, 2011 8:53 e m

    Ser fram mot ett utlåtande efter att du testat den.
    Jag fullkomligen älskar handdrivna maskiner, helst gamla då många av dem är gjorda med en sån fantastisk omsorg.
    Kan dela med mig med att den här fruktpressen fungerar ypperligt, den gav mig 40 l must, av ca 80 l äppelkross, av ca 160 l äpplen (två skottkärror) som annars gått på komposten då vi inte orkar äta allt från våra 4 stora träd.
    http://www.fruktpress.se/?40,se_f25
    Den är åtminståne dubbelt så rejäl som jag trodde.
    Tänkte inte på det som står där, 30 kg är rätt stabilt!
    Italienare är tydligen inte bara omsorgsfulla vad det gäller mat utan även utrustning för matframställning.
    Krossningen gör jag med tvåtumfyra i murarhink.

    • januari 22, 2011 9:13 e m

      En sån där grunka har jag suktat efter länge! Skulle skaffat en i höstas men hönshusbygget tog massor av tid och pengar i anspråk… Men det blir ju äpplen i år med!
      Vad gjorde ni med all must? 40 liter är ju tok mycket blev det cider eller hamna det i frysen?

      • januari 23, 2011 5:25 e m

        Musten frös vi in.
        Lite i de PET flaskor vi hade, men det mesta i plastpåsar i mjölktetror.
        När det frusit i tetrorna kan man stapla påsarna som tegelstenar så tar de inte så mycket plats i frysboxen…
        Men nu är det inte så mycket kvar, så frågan är om jag skall spara undan några liter till festliga tilfällen?
        Till nästa år skall jag lära mig mer om hur man kan bevara musten utan att ta upp plats i frysen.
        Vin och cider är gott, men då kan ju inte barnen dricka det.

  12. januari 28, 2011 8:56 e m

    Har du hittat något bra ställe att beställa svarta solrosfrön?

    • januari 28, 2011 9:59 e m

      Nej det har jag ej, och ska jag vara ärlig har jag ej börjat leta ännu. Står visserligen en säck med svarta solrosfrön som är tänkt som fågelfrön i hönshuset, funderar starkt på att prova dem.

  13. december 29, 2013 1:13 e m

    hej
    så himla kul att du kan göra dinn egna olja har funderat länge på att skaffa en.
    undrar bara hur mycke en såndär oljepress kostar? 🙂

  14. Paul permalink
    december 3, 2015 12:58 e m

    Intessant! Jag undrar om det går att pressa andra saker förutom fröer? T ex så finns det ju timjan och oregano olja som skall vara hälsosamt. Tror det går att pressa det också med en sådan apparat?

  15. Kristina Ivarson permalink
    januari 9, 2021 6:52 f m

    Hej.
    Googlar på att pressa olja och hittade din blogg.
    Min tanke är att pressa nypon till olja . I mina tankar är det bara att stoppa i hela nypon i pressen och veva lite så kommer det olja…🤣
    När jag läser om det verkar det vara fröer snarare än hela bär/frukter man mal.
    Vet du om pressen klarar mjuka nypon eller blir den helt igensatt?

    Mvh
    Kristina

    • januari 10, 2021 11:39 f m

      Ingen aning faktiskt. Hela nypon blir nog inte bra men torkade nyponkärnor borde gå bra? Är det hög fetthalt i dom?

Trackbacks

  1. Årets stora självhushållarprylinvestering! « Nisse i torpets Blog

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: