Skip to content

Handvevat

Har under se senaste åren samlat på mig lite handvevade apparater som kan vara användbara i självhushållet. Det var till och med en journalist som kontaktade mig och ville intervjua mig angående min samling..

En del av prylarna är nyinköpta och andra gamla loppisfynd som är renoverade.

 

Denna fina handvevade smörkärna fick jag vi i bröllopspresent av min ölbryggarbroder.
Har inte provkört den ännu..

Mjölkvarnen är den jag använt mest. Den har en kapacitet på 60gr fint och 130gram grovt mjöl per minut vid 60 varv/minut. Brukar mala både mjöl till brödbak och malt till ölbryggning.
Nackdelen är att det är riktigt jobbigt att mala vete (malt är mycket mjukare) och för att mala 1kg vete till två limpor får man veva i 25 hårda minuter. Då får man 15 dl fluffigt väldoftande mjöl och 8 dl kli.

Fördelen med att mala mjölet själv är att man får med grodden som annars siktas bort för att förlänga hållbarheten, Grodden är sprängfylld med vitaminer och mineraler.
Hade jag vetat vad jag vet idag hade jag nog köpt en elektrisk mjölkvarn för att göra det lättare för sig själv. Annars kan den händige experimentera med att sätta ett kugghjul och istället för vev och låta en träningscykel göra jobbet då man är mycket starkare i benen än armarna.

Denna pjäsen hittade jag i en antikaffär för en hundring och är en Husqvarna reliance glassmaskin. Efter lite uppsmörjning och rentorkning är den åter i fint skick. Husqvarnas glassmaskiner var förr en enorm export succé till det engång så lovande landet i väst, USA.  Hålrummet mellan cylindern och tunnan fylls med is och cylindern med grädde socker och färsk frukt. Maskinen är konstruerad så att vispen i cylindern snurrar åt ett håll och cylindern i ett annat.
Jag trodde i min enfald att det skulle gå att kärna smör i den, men efter 40 minuters vevande gav jag upp och tog till elvispen. För detta tilltaget blev jag grundligt hånad på ett amerikanskt glassforum som länkat till bloggen 😀

Denna röda skönhet är en oljepress från Piteba som tillverkas i Holland och kostar runt 1000-lappen. Den är väldigt smidig att använda och enkel konstruktion. Presskakan som blir över är ett utmärkt djurfoder. Har hittils inte använt den så mycket som jag borde. Men det kommer.

Denna  Estlandstillverkade mustpress är nog pärlan i samlingen. Vill först ha en lite mindre men då det inte skiljde så mycket i pris på en stor och en lite och frakten var densamma var det bara att slå till. Hade storslagna mustplaner i höstas men det slog bakut pga platsbrist för all must och tidsbrist.

Köttkvarnen fiskade jag illegalt upp ur containern för metallskrot på tippen. Skicket var perfekt, kniven vass och veven löpte utan gnissel, folk har ju ingen känsla för vad som är skräp och inte!

En samling handvevade apparater är inte komplett utan en alfalaval separator. Fick den av några vänner som hade samlat på sig för många. Det är stört omöjligt att veva den så det krävs x-antal timmar i rekonditionering innan den funkar, om den ens gör det.

En radsåmaskin ‘är kanske inte så handvevad men likväl handdriven. Den är så fin så den förtjänas att visas upp. Även denna pjäs behöver några timmars rekonditionering annan det kan sås foderbeter med den 🙂
På bilden syns även ett gäng borsvängar.

35 kommentarer leave one →
  1. Gräsligt grön permalink
    mars 17, 2012 6:19 e m

    Äntligen! som Fylking säger på radion.

    Vilka fina grejor du hade.
    Speciellt mustpressen blev jag imponerad utav.

    Om du vill fuska med vevningen ,vilket du antydde så kan du ju använda en batteriskruvdragare de är jätte fina och billiga idag. (men jag vet inte om det är speciellt charmigt)

  2. eva permalink
    mars 17, 2012 11:13 e m

    Det går utmärkt att veva diverse frukt till must eller vin eller tom cider.
    Jag har deltagit i tillverkningen av 1000-tals liter. Man ska komma ihåg att det är klokt att vara utomhus, köksgolvet blir annars väldigt klibbigt. Päron innehåller alldeles för lite syra och måste blandas med syrliga äpplen för att få en balanserad produkt.

    • mars 18, 2012 9:32 e m

      Gjorde ni bara must eller jäste det till cider? Ser fram emot att prova den i höst!

      • eva permalink
        mars 18, 2012 9:37 e m

        Lite must och mycket vin:-)

        Men lite möda bör jag kunna få hem den ev ofullbordade mappen om hur professionell cidertillverkning går till, om än i liten skala. Vi får se … men man bör nog svavla, precis som man gör med vin, annars blir det dålig hållbarhet.
        Sen finns den en verksam mängd SO2 som behövs, det är inte så att man tar lite för mer ”ekologiskt” och mycket för att man har nåt mer ”reaktivt” att förhindra oxidering på.

  3. Tunudden permalink
    mars 18, 2012 9:33 f m

    Fruktpressen är egentligen italiensk:
    http://www.baessofratelli.com/
    Kan vara bra att veta om det estniska företaget skulle slå igen.

    • mars 18, 2012 9:36 e m

      Tunudden: kan vara bra att veta!

      Jonas: det borde man ju ha 🙂

      Eva: one is none, two is one som det heter!

  4. jonas permalink
    mars 18, 2012 1:02 e m

    En samling i min smak! Men har du ingen handvevad slipsten?!

  5. eva permalink
    mars 18, 2012 5:46 e m

    Och en ”handsvängd” lie eller två:-) jag har två!

  6. Tunudden permalink
    mars 19, 2012 12:43 e m

    Har du någon ”önskelista” på handvevade saker?
    Så här står det på min…
    Stiftverk
    Fläcktvanna
    Så jag kan tröska korn till brödbak och havre till gröten
    Flingkross
    Så jag kan göra mina egen havregryn.
    Halmhack
    Så jag kan göra strö åt mina framtida höns när jag kommit ifrån alla resorna i mitt nuvarande jobb.

    • mars 20, 2012 11:36 f m

      Fläcktvanna har jag aldrig hört talas om.
      Hmm på önskelistan står: smörkärna, halmhack, rensverk/fläkt, potatisharpa och en sån där som river foderbetor vad dom nu heter.

      • Tunudden permalink
        mars 23, 2012 9:14 e m

        Fläktvanna är en lite mindre och enklare variant av rensmaskin än sädesharpa/kastmaskin.
        Rotfrukts skärare/rivare tror jag det som river foderbetor heter.
        Till dig som gillar gamla jordbruks grejjor kan jag verkligen rekommendera ”Från stall till maskinhall” av Rolf Larsson.
        http://www.bokus.com/bok/9789186560881/fran-stall-till-maskinhall-lantbrukets-maskin-och-redskapshistoria-under-1900-talet/
        Kanske finns den på ditt bibliotek också om du vill läsa innan du köper, men jag är 99% säker på att du kommer att gilla den.
        Där får man veta vad alla dessa gamla grunkor man kan hitta i förråd och logar heter, vad de använts till, när, vad som ersatte dem, vad som var bra och inte så bra med dem. Helt enkelt en fantastisk bok för den som gillar gamla saker.
        Jag har läst den från pärm till pärm 3-4 gånger och använt den som uppslagsbok hundratals gånger.
        Jag har även hans nyaste ”Från träplog till tändkula” om 1800 talets utrustning, men det var inte lika fantastisk.
        Rekommenderas till önskelistan 🙂

      • mars 25, 2012 9:02 e m

        Har kikat på dom böckerna ett tag, men nu hamnade dom högt upp på önskelistan!

  7. mars 21, 2012 10:15 f m

    Nisse,

    vilka fin samling.

    Jag blir väldigt inspirerad av att se bilderna på dessa fina, gamla, beprövade och manuella apparater.

    Har du måhända även gamla verktyg i din samling?

    /Andreas

    • mars 21, 2012 8:51 e m

      Jo visst har jag det. Kanske inte så mycket gammalt. Får nog bli ett inlägg om det med!

      • mars 21, 2012 8:59 e m

        ser fram emot att få läsa det inlägget 🙂

        Har själv inte mycket mer än två st rubank-hyvlar och tre järnfilar i min lilla verktygssamling (från min farfar). Men så har jag även min farfars hovslagarverktyg. Han smidde dem som sin examen från en hovslagarskola han gick på i Skara under 20-talet.

        /Andreas

  8. Gerd permalink
    mars 21, 2012 7:00 e m

    En smörkärna som är i bitar – inte trasig har jag. Ska kolla om alla delar finns. Betalar du frakten så får du den. Om du vill ha den. Men jag ska kolla….

  9. nordlandsdagar permalink
    mars 23, 2012 5:28 f m

    Det var inte illa, kanske blir det ett museum så småningom? Själv ”samlar” vi på hästredskap men det är rätt så utrymmeskrävande. Idag ska jag själv använda ett handvevat verktyg; isborr, för nu börjar abborrarna vara pigga under vårisen. Märkvärdigt många som inte uppskattar den lilla motion som en handvevad isborr ger. Nä, tvåtakt ska det vara med tillhörade avgaser och oljud. Bah!

    /Nordlandsdagar

  10. Gräsligt grön permalink
    mars 24, 2012 10:51 e m

    Hallå Nisse
    Det börjar bli ljusa och långa dagar ute nu och då smutsar man ju ned sig.
    Därför tänkte jag på dig när jag såg denna annons på blocket idag.

    http://www.blocket.se/sodermanland/Antik_vag_och_tvattmaskin_39373128.htm?ca=12&w=1

    En sån tycker jag att du måste ha….

    • mars 25, 2012 9:00 e m

      Haha vilken fin pjäs! Tur det finns tvättmaskiner, fasen vad det lades tid förr på att tvätta kläder!

  11. Gerd permalink
    juni 14, 2012 9:30 e m

    Hej Nisse
    Smörkärnan är av trä, dvs den ”gamla hederliga modellen”.
    http://sv.wikipedia.org/wiki/Sm%C3%B6rk%C3%A4rna
    Gerd

  12. juni 20, 2012 8:27 f m

    Underbar samling.
    Du känner inte till om det finns kvarnar som är både handvevade och elektriska, att brukas efter dagsform och ork?

  13. juni 23, 2012 9:40 f m

    Har sett bild på en tant i USA som hade en kedja från en träningscykel att driva sina två kvarnar med! Riktigt fiffigt.

  14. Peter permalink
    juli 31, 2012 5:21 e m

    Hur mycket fick du ge för pressen

  15. Alexander permalink
    februari 20, 2013 11:13 e m

    Hej, vil du sælge glasmaskin? Kan byde 400 kr
    Hilsen, alexander

  16. Kristoffer permalink
    juli 5, 2014 6:42 e m

    Vart fick du tag i den handdrivna mjölkvarnen?

  17. Fredrik Eriksson permalink
    augusti 8, 2014 11:04 f m

    Hej hartvå stycken hackor för betor med vev som du får köpa billigt .
    0762265160 är mitt telefonnr mvh Fredrik

  18. maj 31, 2015 8:48 e m

    Vilken rolig samling! Har själv en elektrisk mjölkvarn, är väldigt nöjd med den! Vart köper du hel säd? Aningens dyrt att köpa i vanlig mataffär…

    • juni 1, 2015 4:17 f m

      Nu var det några år sedan jag malde säd för brödbak. Använder den mest till att mala malt inför ölbryggning.
      Men jag köpte 50kg ekologiskt brödvete på Berte Kvarn för några hundralappar.
      Nu vet jag ju ute vart du bor men kolla med närmsta kvarn!
      //N

  19. mars 23, 2016 8:35 e m

    Väldigt fin samling du har. Mycket intressant!

Trackbacks

  1. Handvevat « Nisse i torpets Blog
  2. Uppdateringar « Nisse i torpets Blog

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: