Hoppa till innehåll

Nisse info

Tänkte det var dags att förnya presentationen eftersom jag nu är inne på det fjärde bloggåret med nisseitorpet.

Mitt namn är föga överraskande Nils och jag är 30 år. Född skåning och uppvuxen på en gård på Österlen. Efter många turer fram och tillbaka så hamnade jag till slut tillsammans med frugan i Halland där vi sedan oktober 2012 äger en liten gård på 7,5ha. Ska bli riktigt roligt att utveckla detta ställe från en nedsliten hästgård till ett fullfjädrat matproducerande paradis.

Nuvarande självförsörjningsgrad ligger på några få procent av årets kaloriintag. Men det ökar stadigt för varje odlingssäsong, särskilt nu när vi både har stor matkällare, jordkällare och en rovekällare i stallet.

Mitt intresse för odling har alltid funnits tack vare min farfar som alltid hade grönsaksland. Bilden nedan är nog tagen sommaren 1988 eller 1989 då jag som liten lintott gärna var ute och pysslade med farfar i grönsakslandet.

Men det var först när vi flyttade ut till hyretorpet utanför Slöinge där vi bodde mellan 2008-2012 som intresset tog fart ordentligt.
Var tvungen att först spralla av mig i diverse storstäder för att inse att asfalt och betong inte är min grej.
Första sommaren i torpet var jag arbetslös och hade massor av tid att pyssla med odlingsexperiment och kunskapskurvan pekade uppåt.
Numera befinner jag mig vardagar  mellan sju och fyra runt om i Halland på mitt pengajobb som jag trivs förbannat bra med.
Sommaren efter hade jag åter pengajobb men odlingsambitionerna var ännu större och sommaren 2010 lånade jag ca 140 m² åker av hyresvärden och odlade i upphöjda bäddar

Det fungerade jättebra (det mesta växte i alla fall). Gångarna mellan bäddarna kanske var aningens för smala så det var lite trångt när ogräset skulle rensas.
Samma år införskaffades de första producerande husdjuren i form av  2 tuppar och 4 hönor.
Flocken har sedan dess vuxit till 11 hönor och en tupp. Under 2013 skall vi skaffa betesdjur som ska få växa sig stora på våra 5,5 ha bete.

Det är inte bara odling jag pysslar med, vintern måste man ju fylla med något, därför brygger jag eget öl med oftast fantastiska resultat.

Hoppas bloggen kommer ge dig intressant läsning undras något så maila till: nisseitorpet@gmail.com

//

24 kommentarer leave one →
 1. Vaike permalink
  mars 16, 2011 9:37 f m

  Har lest om din oljepresser og den var inspirerende til å ville ha selv. Lykke til i grønnsakslandet.

 2. februari 19, 2012 9:02 e m

  Om du bor mellan Nissan och Ätran i Halland så bor jag norr om dig i Småland =)

 3. Annika permalink
  februari 28, 2012 5:48 e m

  Vilken härlig blogg du har. Är oxå 28 år och bor i Halland på en gård och nu har vi i familjen bestämt att det är dags att skaffa höns, så nu under våren ska det inredas i det gamla hönshuset på gården. Har fått mycket inspiration här i från. =)

  • februari 28, 2012 8:42 e m

   Tack för dom fina orden! Alltid skoj när man kan inspirera någon med det man sysslar med, lite det som är poängen! Lycka till med hönsprojektet, ni kommer inte ångra er! 🙂

 4. oktober 31, 2012 12:31 e m

  Fin blogg du har. Jag gillar särskilt dina handvevade maskiner. Skriver själv om liknande saker på skogsliv.wordpress.com

 5. november 27, 2012 6:38 e m

  Wow, vilken inspirerande blogg. Ser fram emot mer läsning här!

 6. januari 25, 2013 11:14 f m

  hejsan Nisse i Torpet…för ett tag sedan lag jag till din blogg på mina faborit länkar …så haverar datorn och vi fick köpa ny….har letat och letat efter din blogg och nu entligen funnit den……den är så rolig och inspererande ….så jag vill ha vår och sommar nuuuuuuuuu. vi har för ett tag sedan flyttat ut till en gamal gård som vi hyr och nu har jag kommit på idén att vi ska ha höns , det hör ju landet till liksom …eller hur… så jag kommer utan att fråga dig att knycka dina id´´er som passar vårt bygge….vi har en liten bod/ ved bod som är delad och i den ena delen ser det ut som om det engång i tiden hjar vart hönshus då det finns en lucka ut i trädgåden en liknade som din svärfar gjort, dock inte lika fin……
  hälsningar Malin på Stensnäs

  • januari 30, 2013 11:18 f m

   Kul att du gillar det jag skriver!
   Bara att stjäla idéer för fullt 🙂

 7. Annika Frick permalink
  mars 25, 2013 10:15 f m

  Är innerligt glad att jag hittat din blogg! Som tant på 48 år och blivande ägare av ett litet hus på landet med drömmar om odling och lantliv så är din blogg en inspirationskälla utan dess like! Hit kommer jag ofta!

 8. juli 19, 2013 11:48 e m

  Hej!

  Jag hittade din blogg genom någon länk härom dagen och har nu läst en stor del av den. Gott jobb ni gör med ert självförsörjade. Själv bor jag mitt inne i Halmstad så mitt odlande är inte så stort, mitt tillvaratagande däremot, det är ganska omfattande.

  Å så undrar jag lite… eran skeppskatt… Min Far bodde uppe vid Ätran under en period för ett par år sedan och han hade då skeppskatter… Kanske kommer er från hans gård…

  • juli 21, 2013 5:04 e m

   Hej du!
   Vad skoj du plöjt igenom större delen av bloggen.
   Vi fick vår skeppskatt av några vänner utanför Slöinge de i sin tur köpte hans mamma och moster från Hyltetrakten om jag minns rätt?!

 9. september 18, 2013 7:57 f m

  Vilken fin blogg du har!

 10. december 10, 2013 4:45 f m

  Trevliger blogg! 🙂

 11. mars 28, 2014 12:23 e m

  Vilken supertrevlig blogg! Hit vill jag återkomma!

 12. Knarin permalink
  maj 17, 2014 5:34 e m

  Du får nog plussa på åldern lite….

 13. Jens permalink
  juli 21, 2015 6:38 e m

  Hej Nils
  Det er super fin blog du har! Jeg har fået et link af Margareta. Hvor er det inspirerede at læse og imponerende at i forsøger at blive selvforsynende på landet:-) Vi har været forbi og hilse på jeres får og grise nogle gange med vores to små drenge på 2 og 4år.
  Vi bor ganske nær i vores fritidshus gunnahus1:4.

  Vi vil gerne komme og forbi og hilse på og måske køpe nogle æg:-)

  Mvh. Jens, Katrine og Oskar og Anton

  • juli 22, 2015 6:59 f m

   Det hade varit väldigt trevligt!
   Ser ni att vi är hemma är det bara att komma förbi! Har semester så vi är hemma för det mesta!

 14. Rosi permalink
  maj 20, 2016 8:31 f m

  Hej, jag heter Rosi och jobbar på tv-produktionsbolaget Jarwoskij. Just nu jobbar jag med en ny programserie som ska handla om hemmafixare runt om i Sverige. Maila gärna mig så berättar jag mer.

 15. Tobias H permalink
  januari 21, 2017 2:53 e m

  Hej
  Har en lite fråga så en bild på en foder/potatis rivgärn vet du nå mer om den
  Mvh
  Tobias H

Trackbacks

 1. Uppdateringar « Nisse i torpets Blog

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: