Ölbryggnings instruktion
Igår kväll var det dags för en ny omgång öl, dokumenterade den här gången alla steg noga.
För börja med att säga att såhär gör jag ale, det finns säkert många hembryggare som skulle gjort de olika stegen på andra bättre eller sämre sätt. Finns många variationer men det här funkar ypperligt för mig. Vill man veta mer så är svenska hembryggar föreningen en aldrig sinande källa av ölkokningsexpertis http://shbf.se
Steg ett: Utrustning
Detta behövs:
- Lakkärl (länk till lakkärlsbyggbeskrivning för en billig peng)
- Stor gryta
- Kylslinga (länk till kylslingebyggbeskrvning)
- Diverse köksredskap; hålslev, slev, rengöringsmedel, bunkar, termometer, hydrometer
- Malt, humle, jäst och vatten
I detta receptet behövde användes 5kg pale ale malt, 500g Dark Ale malt och 60gram Carafa 1 chokladmalt, 35g Northern Brewer humle och 30 gram East Kent Goldings humle samt en påse safale US05 ale jäst.
Malten går att köpa krossad, mindre mängder arommalt brukar jag mala själv.
Steg två:
Inmäskning.
Har förvärmt 18 liter vatten till 73 grader och häller detta i lakkärlet. All malt rörs under omrörning ner i det varma vattnet så att inga klumpar bildas. Temperaturen skall hållas mellan 65 och 68 grader.
När malten rörs ner i lakkärlet sänks temperaturen från i det här fallet 75 till ca 70 lite för varmt men ska nog gå ändå…
Mitt lakkärl är en kylbox moddad med ett rör i botten med små jack på undersidan för utlakningen
Blandningen skall götta sig i 60 minuter UTAN omrörning. Undertiden värms ca 23 liter vatten till 78 grader som skall användas under urlakningen.
Steg 3: Urlakning
Kranen från lakkärlet vrids försiktigt på så att vörten som den nu kallas sakta rinner ut, det skall rinna utan att det bubblar och skvätter då syresättning är av ondo.
Den första litern är väldigt grumlig och skall tappas i ett separat kärl. Själva lakningen skall inte gå för fort, mellan 20- 30 minuter är lagom.
Denna första liter hälls tillbaka överst i lakkärlet.
Såhär skall det se ut notera skillnaden i klarhet i de två kärlen.
De ca 23 liter förvärmda vattnet (lakvattnet) Hälls ovanpå maltbädden i lakkärlet
Vattnet skall hålla sig minst två centimeter ovanför maltbädden men skulle man inte ha göra så är det ingen katastrof, har hittils funkat för mig att pressa så mycket som möjligt ur maltbädden.
Steg fyra: Koket
Kastrullerna hamnar på spisen, har ej börjat utnyttja min gasolhäll ännu så spisen får duga sålänge, Vilket den knappt gör… trots att jag delar upp det på två grytor med varsin platta..
Strax innan det börjar koka börjar proteinet att skumma så så mycket som möjligt måste avlägsnas med en hålslev, ett tips är att om man har en långsam spis kan man använda varmt vatten ist för kallt när man ”sköljer bort” skummet i en bunke för den iskalla hålslev sänker tempen i grytan. Vörten skall koka i 60 minuter.
Steg fem: Humlegivorna
Här finns oändligt många olika sätt att göra på beroende på vilken karaktär man vill ge sin bryggd. Riktlinjen är att koket skall få 3 humlegivor. En bittergiva som ges direkt när det börjat koka, en aromgiva som ges efter halva tiden och en smakgiva som ges strax innan kylningen.
Denna omgången gav jag 35 gram Northern Brewer vid 0 minuter 30 gram EKG vid 30 minuter och 20 gram EKG vid 59 minuter
Passa så att det inte kokar över då vörten reser sig väldigt snabbt, kladdig inbränd vört är inte se roligt att diska bort…
Steg sex: Kylning
Fem minuter innan det är dags för kylning sänkes kylslingan ner i kastrullen så att den blir desinficerad, Hygienen är viktig under hela bryggningen så rengör allt som kommer i kontakt med brygden så även köket..
Räkna med att ca 15% av vattnet i vörten kokar bort på en timme så man kompenserar med extra mycket vatten under lakningen. Om inte detta görs får man ett väldigt högt OG och ölet blir väldigt starkt har råkat göra öl som landat på över 9% drickbart men inte att föredra.
När vörten är nerkyld till rumstemperatur görs ett OG prov (Original Gravity) För att kolla sockerhalten. Med det receptet jag använde bör jag landa på 1052 vilket efter jäsning ger ett FG (final Gravity) på ca 1017
Med Formeln OG-FG/7,62 får man ut alkohol halten i mitt fal bör det landa på 1052-1018/7,62=4,5% alc.
Efter kylning och OG prov hälls vörten till ett jäskärl och en påse jäst tillförs och skakas om ordentligt. När vörten hälls mellan gryta och jäskärl får det gärna skumma ordentligt då syresättning nu när bra för jäsningen.
Jäskärlet ställs på på ett ställe där tempen bör vara mellan 15 och 24 grader. Om man vill kan man tappa om ölet och sekundärjäsa det, Jag brukar strunta i det och låta det vara i samma behållare en till två veckor innan det tappas på flaska…
Nu står det och jäser för fullt i vardagsrummet.
Återkommer med buteljeringsbeskrvning när tiden för det har kommit. Då vet jag med hur mycket det blir. Skulle tro det landar runt 40st halvlitersflaskor
Frågor på detta besvaras efter bästa förmåga. 🙂
Lycka till!!
tack
Varsågod.
Tjenna
Ser från emot att testa det färdiga resultatet.
En hel vetenskap.
Har du gått Braumeisterutbildnongen i Freising/
Fassan
Jag har suttit och funderat lite på om jag inte borde ta och brygga lite öl jag också. Gjorde en coppers-sats i höstas med en kompis och vi skall göra en till i början av mars. Att läsa ett sånt här inlägg gör en inte mindre sugen…
Herr Hatt du kan ju inte pyssla med färdiga satser! 🙂 Har det blivit gott förresten?
Prova göra helmäskning någon gång.
Du kan tom få mitt telefonnummer om du panik undrar något under bryggningen!
Om det inte vore för att tvättmaskinseländet gick åt skogen i måndags kväll och att bilen behöver få en ny vindruta så fanns det kanske ekonomiska möjligheter till att göra en ordentlig helmsäkning. Ölsatsen vi gjorde har jag inte fått smaka på 😦 Varje gång jag har varit och hälsat på honom har jag kört bil och han har glömt att ta med sig när han hälsat på. Men på lördag är det tömning av flaskorna och sättning av ny sats.
Ja just ja, det är ett problem till.. Efter vårt bröllop så blev det lite köpeöl över.. 4 flak ungefär. Jag behöver dricka mig igenom dessa innan det kan bli tal om att införskaffa mer öl.
Du kanske kan hålla en workshop i bryggning om man har vägarna förbi södra sverige vid något tillfälle?
Har med en sådan månad där bilen kostar 3 gånger mer än normalt surt men nödvändigt…
Då har du lite öldrickande att göra innan nästa ölbryggning!
Kan absolut hålla workshop, har du vägarna förbi Halland så hör av dig!
Låter som att Halland blir en utmärkt plats att passera på semestern…
Verkar kul det där, blir sugen på att testa men behöver lite mer plats tror jag.
Vet många som brygger i små lägenheter så det ska nog ej vara några problem om du bor litet?
tjena fan va grym redovisning! 🙂 jag har börjat luska i ölbryggandet, har bryggt en färdig sats för nått år sen, men nu är jag redigt sugen på att testa mig fram med helmäskning, har kollat hemsida efter hemsida så tror jag börjar få lite bättre koll på det, men jag funderade på lakkärlet, hur du har gjort med röret? tänkte tillverka något liknande i rostfritt nämligen, rinner det på bra eller har du nån sorts vacumventil i andra änden? de kanske inte behövs men är tacksam för svar! ser fram emot att kunna njuta av egentillverkad öl =)
/jonathan
Roligt att du finner instruktionen användbar.
Skulle slangen vid utlakningen täppas till så det rinner dåligt så blås i slangen så det bubblar till i lakkärlet därefter rinner det på igen!
kör hårt
//N
tack för tipset! en fundering till, hur gör du med kolsyresättningen? har du vanligt socker i? och blandar du i det i vörten innan du tappar upp i jäskärlet? tyckte det stog lite luddigt på bryggarwiki!
Snart ‘r det dags för första brygden 🙂
Först: Tack för en sjukt inspirerande blogg. För egen del blir det inte mycket traktoråkning och morotsodling inne i stan. Men öl ska jag tamefanimej börja göra själv iaf =)
Till saken:
Du rör ner malten i 18 L varmt vatten. Detta står en timme, sedan tappas det sakta av ner i kokkärlet. Sedan lakar du ur maltbädden i lakkärlet med ytterligare 23 L varmt vatten.
Tappas detta oxå ner i samma kärl så att du får 18+23=41 L vört?
Har jag fattat helt fel nu?
Det stämmer!
Men det fastnar ungefär en liter vatten i varje kilo malt sen kokar 15% bort och humlen tar ytterliggare en liter så det brukar landa på runt 20 liter som ska jäsas.
Kul att du gillar bloggen och lycka till med ölbryggningen!
Hej.
Hittade din sida när jag var ute och letade efter helmäskning kurs.
Tyckte din sida var grymt bra med massa info.
Nu till frågan.
Du gör inga bryggkurser? Bor själv i Rolfstorp i Varberg.
Med vänlig hälsning, Andreas Hawelka
Jo det har väl hänt…
Det är ju den där tiden som skall räcka till…
Vi bor ju inte alls långt ifrån varandra iaf..
Ha det bra Andreas
Har nu gjort min första ölsats, fuskade lite och köpte färdigt men bytte ut jästen och slängde i extra humlepellets. Ölen blev klart drickbar 😀 , Tack för inspirationen!
Så roligt! Hoppas det kommer smaka bra!!