Göra egen biokol
Nästan ett år sedan har gått sen jag skrev här sist!
Provade göra egen biokol för ett tag sedan (om du undrar vad det är och vad jag ska med det till, rekommenderar jag en klassisk googling i ämnet)
Det finns flera sätt att göra biokol på.
Jag har hittills provat ”open pit”-metoden.
Men istället för att gräva en konisk grop har jag använt mig av en stor järngryta på 85liter som tidigare använts till att koka rödfärg!
började med att tända i botten på grytan
Perfekt sysselsättning att sitta och filosofera och dricka en öl (och nej den är ej hembryggd, har f.ö ej bryggt öl sen vi fick barn, var sak har sin tid)
När det ser ut såhär och de svärtade vedbitarna börjar få vit aska på sig, då börjar kolet i träet att förbrännas, då är det dags att lägga på nästa lager.
Nya kubbar i jämn storlek läggs över elden och eftersom syret endast kommer uppifrån så förbränns ej veden i botten utan förbränningen sker bara i toppen.
När grytan är full och inga fler vedbitar går att slänga på så släcks elden med en massa vatten, här gäller det att inte snåla för annars kan det börja brinna igen och det blir aska av alltsammans
Lägger in kolet på golvet i maskinhallen så det får torka, krossar det i mindre bitar med en regelstump, det går att plocks ut de stora bitarna och använda som grillkol (eller lägga i jutesäck och sälja svindyrt till ngn grillkrögare)
Nu skall kolet ”laddas”
Men det får bli ett annat inlägg och lovar att det ej ska ta 11 månader
Spännande att se ett nytt sätt att göra biokol. Tack för tipset.