Skip to content

Linjemontör i stormen Egon

januari 12, 2015

Som ingen missat så dundrade arge Egon in över sydsverige i lördags.
Eftersom jag har privilegiet att lönejobba som linjemontör har jag sedan i lördags eftermiddag redan jobbat en arbetsvecka.
Kört kors och tvärs i min del av Halland och sektionerat linjer, sågat bort träd från ledningar, bytt stolpar och sprungit upp och ner för stolpar och lagat nerrivna ledningar.

Stormen ställde till det lite här hemma på gården med men att åtgärda det får vänta till helgen.
Som linjemontör får man tänka på andra i första hand och trotsa väder, vind, mörker och trötthet för att folk åter skall få ljus i sina hus.

2015/01/img_4687.jpg

Träd som trillat på precis i kanten till ett nyligen avverkat hygge. Inte mycket stabilitet i de granarna som står kvar i ytterkanterna på hygget..

Annonser
6 kommentarer leave one →
 1. Patrick Sellman permalink
  januari 13, 2015 9:04 f m

  Börjar inte det svenska skogsbruket se över detta med hyggesfria skötselsystem så är det snart dags att fundera på hur det står till med den mentala hälsan.

  • Mullaghmore permalink
   januari 14, 2015 7:42 f m

   Men hur går hyggesfria skötselsystem ihop med stora maskiner och maximal intäkt snarast möjligt?

   • januari 14, 2015 8:29 f m

    Nu finns det en mängd olika hyggesfria system. Ett som mycket väl skulle kunna tillämpas är det där ekonomin optimeras i princip på varje träd. När värdeökningen på trädet avtar är det dags att skörda och släppa fram andra som ökar desto mer. Sett över en cykel är dessa system lönsammare men kräver betydligt mer kunskap än den infantila modell som används idag.

    När det gäller maskiner så gär den befintliga att använda på många biotoper med genomtänkta vägsystem som dessutom kan användas på sluttningar för att bromsa upp vatten och därmed öka boniteten. Kunde vi flyga till månen för snart ett halvt sekel sedan så borde vi kunna utveckla effektiva maskiner där dagens inte funkar.

    Jag hoppas att tidningsdöden kan bli en öppning för ett annat mer kvalitetsinriktat skogsbruk i och med att efterfrågan på fiber minskar. Dagens skogsbruksmodell handlar om att på billigaste sätt få fram fiber till bruken vilka står för en stor del av sveriges välstånd. Vi kan leverera kvalitetsprodukter gjorda av kvalitetstimmer istället till jordens allt mer ökande befolkning. Efterhand som löneskillnaderna minskar kan det bli en möjlighet. Ekonomierna balanserar sig alltid även om det ur ett människolivs perspektiv går långsamt. Det kommer bli mycket kännbart i vår del av världen. Ballongekonomin kommer att antingen pysa eller explodera. Skogen är kanske våran allra viktigaste resurs i det här landet människorna borträknade.

   • januari 14, 2015 8:32 f m

    Kan rekommendera en nyutgiven bok som heter ”Skogspraktikan-varför vi bör över till naturnära skogsbruk”

   • januari 20, 2015 3:34 e m

    Så den boken kom ut ändå? Crowdfundingen fick väl ej tillräckligt med pengar?

 2. Patrick Sellman permalink
  januari 13, 2015 9:05 f m

  Hur stora stormskador blir det på ett bestånd under en cykel? Bortsett från alla andra skador som uppkommer pga monokultur.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: