Skip to content

Värmebalja

januari 15, 2014

I somras när jag var och jobbade i skogarna mellan Simlångsdalen och Femsjö träffade jag på en kvinna vid hennes gård där hon haft hästar i 20 år.
Av någon anledning kom vi in på hur hon gjorde med vattnet till hästarna på vintern.
Föregående vinter hade hon köpt en värmebalja och var hur nöjd som helst.
Minns att hon sade : ”varför i halva helvete köpte jag ingen värmebalja från början”. Hon var uppenbart less på att tömma isklumpar ur hinkar, bära nytt vatten och tina vatten i pannrumet.

Så i höstas på Elmia lantbruk spelade jag två försäljare mot varandra och de sänkte båda priset på baljorna så jag köpte från båda, behöll en och sålde den andra till en granne.

Nu har den iallafall äntligen monterats i det blåa fårahuset.

värmebalja

Annonser
5 kommentarer leave one →
 1. januari 15, 2014 8:57 e m

  Ja uppvärmd balja är guld värt, vi kör med ett hemmabygge som funkar till minus 18 sedan blir det att krossa is morgon och kväll, vilket vi får pyssla med nu då vi har kring 25. Ett tips, sätt baljan utanför grindarna och gör en ”ätöppning”. Då slipper du fårlortar i vattnet, det blir betydligt mindre jobb med att hålla rent och du riskerar inte att något lamm drunknar när de sedan kommer. / Annelie

  • januari 16, 2014 5:26 e m

   Känns som om det är en bra investering, är lite bekymrad att do. Skall välta ut det så får nog skruva fast den ordentligt.
   Det vore tråkigt med dränkta lamm men när det är dags för lammning i April hoppas jag verkligen inte att värmebaljan behövs!

   • januari 17, 2014 6:32 e m

    Hehe, ja vi lever i olika ”världsdelar”, tänkte inte på det. Här är april en vintermånad eller rättare sagt vårvinter-månad!

 2. Bertil Carlsson permalink
  januari 17, 2014 10:55 f m

  Har sett en hemgjord lösning, kanske främst för att hjälpa rådjur på vintern. Man tager en plåthink, skruvar fast en bilmotorvärmare i sidan, fyller hinken och ställer den i ett däck av lämplig storlek så hinken inte välter. Koppla sedan in värmaren mot en timer som slår på den en kvart ibland, hur ofta ställer man in efter temperaturen ute.

 3. Knarin permalink
  januari 22, 2014 12:33 e m

  Fasiken vilken smart uppfinning!!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: