Skip to content

Hydrofor

februari 6, 2013

Vi som bor ute på landet och inte har kommunalt vattentornsvatten har som bekant för många en hydrofortank för att hålla jämnt tryck i kranen.

Vår pump och hydrofor står i källaren så vi märker tydligt då andelen ”luft” i den börjar bli dåligt. Pumpen startar då oftare och oftare. Då det är en trefaspump som är installerad blinkar det till varje gång i lamporna när den startar då startströmmen ger ett spänningsfall.

Kommer ihåg när vi var på visning av huset att det stod en ny tv framför den gamla (max några år gammal platt tv) på två av tre ställen i huset det fanns tv.
Innan jag fick tömt vattnet i hydroforen (efter vi flyttat hit) och skapat en luftficka i tanken så räknade vi till att pumpen gick av och på fjorton gånger varje gång vi spolade i toaletten.
Inte konstigt att deras tv apparater gick sönder då nyare elektronik är känslig för spänningsfall.

HydroforTvå brända kvarlämnade elmotorer vittnar om att de många på och avstängningarna slitit på motorerna.

Annonser
11 kommentarer leave one →
 1. februari 6, 2013 8:24 e m

  Har inte lyckats komma överens med min hydrofor.Ska nog ta din en rörmokare som får visa inställningarna för jag har inte lyckats hitta var man ställer trycket. Nackdelen med inbyggd hydrofor.

 2. februari 6, 2013 9:16 e m

  Kom å tänka på den här tråden på allvetande sporthoj.com. http://www.sporthoj.com/forum/showthread.php?260217-Frekvensstyrd-vattenpump
  Vet inte om dom kom fram till ungt vettigt, men det kanske står något matnyttigt?

 3. februari 7, 2013 9:01 f m

  På vårt ställe hade vi problem med att hydrofortanken måste tömmas ofta (4-5 gånger per år) och jag diskuterade detta med rörmokarn. Hans förslag var att byta till en ”hydropress” som är ett lite modernare system, där luftkudden i burken inte kommer i direktkontakt med vattnet. Det kostade några kronor, men sedan dess har det fungerat utan bekymmer. Den gamla trefaspumpen (ca 10 år) behövde inte bytas. Vi har inga problem med blinkande lampor när pumpen startar, men hela elsystemet i huset byttes för tio år sedan och huvudsäkringen är på 20 ampère. En trefasmotor bör väl inte ge mer spänningsfall när den startar än en enfas?

 4. Serafim permalink
  februari 8, 2013 8:19 f m

  Att det blir ett märkbart spänningsfall när pumpen slår på verkar konstigt. Jag skulle nog ha rådfrågat en elektriker om det. Hade själv tidigare en sådan där stor hydrofor, det är väl för det större gårdsbehovet kan man tänka. En finess med denna är att vattnet luftas om man har lukt på vattnet. Å andra sidan tar en hydropress mkt mindre plats och iom att vattnet inte luftas fälls inte ev. järn mm ut, vilket gör att det kan filtreras med vattenrenare.

  • februari 8, 2013 4:16 e m

   Dan Gmark: Jag tror nog jag kommer få tömma den lika ofta.Just nu är jag väldigt entuseastisk med allt så ahr inte tröttnat på det ännu, men hydropress låter ju behändigt.
   En enfasmotor ger väl isf spänningsfall på den fasen den är kopplad på antar jag.

   Serafim: Får väl fråga en elektriker, Plats är inget problem så för den delen kan en hydropress vänta.

 5. februari 8, 2013 10:29 f m

  Så roligt att jag hittade en annan hönsbloggare i rymden. Er skall jag följa…
  margaretak.se

 6. Handiman i Kåseberga permalink
  februari 8, 2013 1:11 e m

  Fattar inte varför de gamla utbrända motorerna ligger kvar. Hat du någon förklaring Nisse?…

 7. februari 10, 2013 2:22 e m

  Vi hade en anläggning som ut väldigt mycket som er. Dock frös och sprack gjutjärnsdelen av pumpen, så vi bytte till en pump nere i borrhålet istället. Vi har dock kvar en fungerande motor, man kanske kan sälja den istället för att sälja den? 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: