Skip to content

Jerusalem artichokes

november 1, 2012

Eller jordärtskocka som det heter på svenska.
I helgen lyckades jag komma över 14 kilo helt gratis!
Skall gräva ner dom i jorden till helgen så dom håller över vintern sen skall dom sättas som utsäde till våren.

Jordärtskockor blir 2-3 meter höga och blommar med gula blommor. Den är släkt med solros.
Men det är knölarna som ju är det intressanta.
Avkastningen är stor.
De fjorton kilo vi grävde upp var på en yta av bara 1,5 kvadratmeter!

20121101-102400.jpg

Annonser
12 kommentarer leave one →
  1. november 1, 2012 9:44 f m

    Är inte kronärtskockan i princip ett ogräs? Vad jag menar är passa dig för spridningen…

    • november 1, 2012 3:38 e m

      Perfekt! Då har man ju en ursäkt att skaffa hushållsgris!

      • Anders Rydén permalink
        november 1, 2012 7:19 e m

        Jag har också funderat på det.
        Kunde kanske ha grisarna i en liten paddock som man flyttar ofta för att låta skockorna vila och föröka sig igen

  2. november 2, 2012 8:50 f m

    Hej!
    Avkastningen är ju helt enorm, vilken lycka att kunna gräva upp så mycket på så liten yta! Vet du hur många knölar de hade grävt ner på den 1 ½ kvm och hur länge sedan? Är nyfiken på hur snabbt de växer till sig.

    • november 3, 2012 8:54 e m

      Nej det vet jag inte men om ett år har jag svaret då det är dags för första skörden!

  3. Handiman i Kåseberga permalink
    november 2, 2012 10:52 f m

    Skockor har lång odlingstradition i kusttrakterna på Östelen, bla till barnmat och nu mkt populär ingrediens i Stjärnkockarnas soppor och rotfruktsgratänger.
    Största ekologiska odlingen i Sverige är Stockholmsgården i Löderup. Går i princip att skörda hela vintern bara det är frostfritt. Största odlingarna finns i Frankrike: ”tres popular!”
    Utmärk gröda i viltåkrar.
    Bon apetit!
    Hälsningar
    från skocke-bengt

  4. november 2, 2012 9:42 e m

    Jordärtskockan Bianca hinner blomma i Sverige. Avkastningen är imponerande, precis som du konstaterat. Att äta dem i någon mängd har en bieffekt. Hos oss går de under beteckningen ”raketbränsle” ;-).

    • november 3, 2012 8:55 e m

      Har med hört det om skockorna, man skall tydligen vara sparsam att mata djur med dom med, samma effekt…

    • november 6, 2012 9:28 f m

      Det beror tydligen på ovana från tarm-bakteriernas sida. Efter ett antal intressanta måltidsefterspel ordnar det upp sig.

  5. december 7, 2012 2:27 e m

    Hej! Har just hittat din blogg. 🙂 Jag odlade jordärtskockor för två år sen och förra året. Fick inte speciellt stor skörd tyvärr, satte ca 300g och fick max 1 kg. Men det är ju lite roligt att odla själv ändå. Men mina kom även i år, trotts att jag inte satt några. Det är svårt att få upp alla, och vissa hämnar rätt djupt. Årets oplanerade skörd blev på ca 300g. Lycka till!

Trackbacks

  1. Back in business | Nisse i torpets Blog

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: