Skip to content

Vattensjuk mark – Problem eller tillgång?

oktober 24, 2012

Börjar nu få hyfsad överblick på ägorna och dess för och nackdelar.

Ett problemområde är i en sänka ute i betesmarken det är ca 2000 kvadratmeter som just nu ligger helt eller delvis under vatten där veketåget och andra kärrväxter frodas.

På andra sidan vägen fortsätter det vattensjuka i en bred gata (rödmarkerat område). Det positiva är att på andra sidan en liten kulle går ett dike (ljusblått).
Skall få hit en laser och undersöka om fallet är tillräckligt längs den breda gatan isåfall skall den biten dikas ur.

 

Den stora blöta fläcken i förgrunden kvarstår dock… Att förbinda den med ett eventuellt dike på andra sidan vägen kan bli klurigt då det såklart ligger 2 högspänningskablar i vägkanten plus att vägen måste grävas av om man inte ska trycka under vägen förstås.

Ett annat alternativ är att med länsstyrelsen medgivande få hit en stor bandgrävare och göra en damm av det?!

För övrigt är det vårt hus som syns på bilden. Högt beläget på en torr kulle, sol hela dagen, flanken hyfsat i lä från västanvinden och ryggen väl skyddad från nordanvinden av en granbeklädd höjd.
Man tänkte till innan man placerade hus förr.

”Skogen är den fattiges tröja” Som en klok gubbe från Reftele sa en gång 🙂

 

Annonser
11 kommentarer leave one →
 1. oktober 24, 2012 5:48 f m

  Jag röstar för damm och ett gäng myskankor. Vet ej om ni har mördarsniglar men om ni har det är ju myskankor lösningen!

 2. Jari permalink
  oktober 24, 2012 6:26 f m

  Tranbär?

 3. oktober 24, 2012 7:03 f m

  Hej och hå!!!
  Ser bra ut de där, som ja ser de har du bara två allternativ, odla sjöhästar eller bli risbonde! bara en stor stråhatt som saknas! 🙂
  Skämt å sido, Du ska i alla fall inte ha betesdjur på sån där mark, de får bara leverflundra och annat helvete.Och för guds skull kolla med LST innan du gräver, om de inte är dikat eller rensat på ett visst antal år får man inte gräva alls, och de är betydligt större böter på än vad de är värt! Vattenlagen är ett helsike för oss bönder.
  Fredde, Sågkvarns Gård

 4. oktober 24, 2012 7:09 f m

  Har kollat lite till på bilderna i förstoring, du har antagligen gamla täckdiken av lerrör som har gått sönder av betesdjur, men framförallt marksättningar, för de syns på bilden att de ”släppt” i kanterna runt blöttråget som vi säger. Och de komer att fortsätta sjunka i all evig tid, de enda som hjälper är ny slang, rensa diken om du får göra de och så upp med matjorden på de blöta och höja marken, de är de enda som hjälper, då kan ja säga att där lär växa gott om potatis om några år. Särskilt King Edward. Ja har gjort en blötmark av 3 ha, med en liten sjö i mitten och våtmark runt om och de är kanon nu, med djur som badar, dricker och hundratals gäss och änder på höstkanten. Men de tog ca 7 år att få tillstånd och kostade skjortan i handläggning hos LST.
  Önskar ja kunde komma och hjälpa dig, älskar att syssla med såna där problem-marker, de är så ja restaurerat hela gården här.

  Fredde

 5. Frida permalink
  oktober 24, 2012 7:40 f m

  Om du har bra avrinningsyta ner till området som är vått skulle jag satsa på våtmark/damm. Det kan man t o m få stöd för av LST eller via s k LOVA-stöd. Men då får man motivera det som en miljöåtgärd, dvs. fosfor/kväve-fälla och den måste vara relativt stor. Går ju i bästa fall att använda till bevattningsdamm eller för ankor t ex.

 6. oktober 24, 2012 8:59 f m

  Damm med kräftor kanske?

 7. snuzer permalink
  oktober 25, 2012 7:11 f m

  Jag tänkte tillgång när jag läste inlägget och såg bilderna. Jag tänkte gäss, ankor, goda ägg gott kött : )

 8. oktober 25, 2012 2:02 e m

  Vattenbufflar kanske? Det verkar inte vara så vanligt i Sverige ännu http://angsholm.se/vattenbufflar.asp

 9. pumanders permalink
  november 4, 2012 11:58 e m

  Planerar själv att gräva ut en gammal damm för att odla kräftor i min gamla sumpmark. Dikesrensningen hade länsstyrelsen inga problem med, så länge man inte gör dem djupare eller bredare än de var tidigare. Dammen ska inte heller vara något problem så länge man inte påverkar befintliga vattensystem – men där är det bäst att få ett ok först.

Trackbacks

 1. 41 cm « Nisse i torpets Blog

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: