Hoppa till innehåll

Bondbönor för nästa år

september 21, 2012

2011 köpte jag en vanlig liten påse med bonbönor.
Lät en del baljor sitta kvar och torka för utsäde till i år. Det blev ungefär en handfull som jag satte i två upphöjda bäddar i landet.

Bild från i juni:

Nu tre månader senare så är dom inte lika gröna och sköna längre

Stjälkarna har tappat alla bladen och baljorna är kolsvarta och ser på håll nästan ruttna ut men icke!

Igårkväll plockade jag och repade bönskidorna och ut trillade de torra bönorna trots de senaste veckornas regnade. Från de bönplantorna på översta bilden fick jag ihop totalt 2,5 kg bondbönor (!) väntar mig att vikten ska minska något till då vattenhalten sjunker i bönorna.
Nu har jag enormt mycket utsäde till nästa år.

Något förslag på vad man mer kan göra med 2 kilo torkade bondbönor?

Annons
3 kommentarer leave one →
 1. september 22, 2012 6:18 e m

  Coolt, vilken återbäring! 🙂 Jag gillar att koka soppa på bönor. Tillsammans med purjolök eller lite rotsaker eller kanske broccoli, och lite grädde i en slätmixad soppa. Man kan ju t ex rosta lite egenodlade solrosfrön att strö över också. Och göra en äppelpaj till efterrätt!

 2. Patrick Sellman permalink
  oktober 2, 2012 6:08 f m

  De unga bönorna går att koka med balja och allt precis som brytbönor. Det jag tycker är godast är att ta de stora bönorna koka dem lätt i saltvatten, skala av det sega yttre skalet och använd den inre delen för sig själv eller tillsätt i sallader eller i slutet på tillagningen i varma måltider.

  Bond/åkerbönor är nästan lika proteinrika som soja. Det skall gå bra att använda som foder. Jag har ingen erfarenhet detta själv ännu men krossade till fåglar och kokta med skal och allt till grisen så blir det bra.

  En av mina favoritgrödor. En av de saker jag odlade i år som gav stor skörd trots det kalla och regniga vädret. Mycket goda, lätta att ta eget utsäde, bra kvävefixerare, tål kupning vilket ger bra ogräsbekämpning eller samplanteringsmöjlighet med potatisen, lämnar mycket fin jord efter sig.

  En superväxt tom med hos mig i zon 4-5. 🙂

 3. oktober 7, 2012 9:47 f m

  Vilket härligt resultat! Här gick det sämre med utsädet, för baljorna som såg lika ruttna ut som dina, innehöll bönor som GROTT istället för att torka. Samma med ärtorna tyvärr. Kanske har vi haft mer regn här. Tur att det faktiskt finns utsäde på påse att ta till när det kniper! =)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: