Skip to content

Mustpressning

september 1, 2012

Idag var det dags för min fina mustpress att börja betala av sig.
Var nere hos en kollega i byn nu på morgonen och pressade en skottkärra men äpplen som trillat av alla deras stora fina äppleträd.

Vi började med att krossa äpplena i hinkar med en skyffel eller vedträd. Till nästa omgång då det trillat av fler äpplen skall vi köra äpplena i kompostkvarnen för ju mindre bitar desto bättre utbyte.

Mustpressning

Därefter hällde vi ner äpplekrosset i linneduken i pressen.

När den var full vek vi över tyget och började skruva åt tyget och då började musten flöda mellan ribborna.

Av en breddad skottkärra blev det ungefär 8 liter must, vi hade säkert fått ut mer om vi krossat det bättre.
Min andel av musten har jag hällt på flaskor och lagt i frysen några liter gav jag bort till grannarna som inte vart ledsna.

Nästa helg ska vi på det igen för då har ännu fler äpplen mognat!!

Annonser
11 kommentarer leave one →
  1. september 1, 2012 3:34 e m

    Är väldigt avis, skulle också gärna göra egen must. Njut väl!

  2. Linus permalink
    september 2, 2012 4:01 e m

    Oj, det här har jag också tänkt att göra. Hur mogna skall äpplena vara egentligen? Hörde någonstans att de gärna fick ligga till sig ett tag, men det kanske beror på hur man vill att musten skall smaka? En annan sak jag tänkt på är hur man får den att hålla sig. Stoppar du hela flaskorna i frysen? Sprängs de inte då eftersom det utvidgar sig när det fryser? Har du haft glas eller plast? Har för mig jag sett Bonderöven när han mustade för länge sedan och då körde han in det på glasflaskor i ugnen i typ 20 min på 140 grader om jag inte minns fel.

  3. september 2, 2012 4:18 e m

    Det är inte så noga hur mogna de är tycker jag.
    Jag fyllde musten på PET flaskor och la dom i frysen.
    Har funderat på att Konservera dom i konserveringsapparaten med. Komme rihåg det avsnittet av Bonderöven när han hade dom i ugnen i tomma läskflaskor med vanlig kapsyl på.

  4. september 3, 2012 8:32 f m

    Vi hettade upp vinflaskor i ugnen (100 grader ca 10 minuter), värmde musten (inte så den kokar) och hällde varm must i varma flaskor ända upp till kanten. Så fort på med en gummikork som drogs ner. Då bildas ett vacuum och musten höll sig i jordkällare hela vintern. Det jag själv undrar över hur man får den klar? Vår must är nämligen ganska grumlig.

  5. september 4, 2012 1:42 e m

    I’m impressed! Apologies for the English – but my Svensk is yeta inter bra. I think that should make sense. I have some land here in South Africa (7acres) and I’m going to be trying to convert the savanna grassland into a sustainable, productive space. You have motivated to start a blog – which I shall call Villa Paloma to share as you are doing. I have as many questions as I have things to share and thanks to your sister Ellen I do not feel so alone. My girlfriend is always asking me why I’m trying to invent NEW ways of doing things – not realising I’m trying to bring back a simpler system. I’ll give you a link for the blog once I set it up.

    • september 4, 2012 5:52 e m

      Hey Puwai!
      Ellen told me alot about you!
      Sounds really interesting what you are about to set up!
      I really recomend you to start a blog, the ammount of feedback you get from readers is great and also a great pushing farward when you see the number of hits increasing every month.
      Rally looking forward following your progress att Villa Paloma!
      //Nils

  6. Linus permalink
    september 4, 2012 6:00 e m

    Lev mer på mindre – tack för tipset om vinflaskor! När det gäller klarhet antar jag att det helt enkelt är filtrering som gäller. Vi har bin och honungen är grumlig när man slungat den men efter att antal grova och fina silar blir den helt klar. Nu är ju honung och must två helt olika saker men jag kan inte tänka mig att det inte skulle gå att sila/filtrera musten så den också blir klar.

  7. december 27, 2012 4:43 e m

    Hello Nils,

    my name is Denis and together with my wife Julia we offer apple pressing tools in our shop at http://www.fruktpress.se 🙂

    It is very interesting to read about your experience with the press and see the pictures. As can be concluded from the date of your post, you were pressing juice on 1 of september from summer apples. The juice yield would be much higher if apples are crushed into smaller pieces. Depending on the sort of apples and apple ripeness, the juice yield should be up to 70%.
    Summer apples have softer structure and they do not need to be crushed into very fine pulp. But late autumn apples are much harder – in order to get juice out of them they have to be crushed properly. As you may have convinced, shovel is not the most effective tool for this operation.

    Now, in winter time, we can offer you suitable crusher with Christmas-discount. Just let us know if you are interested.

    wishing you and your blog readers good apple harvest in 2013,

    Denis

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: