Skip to content

Jordgubbskonservering

juli 22, 2012

Förra helgen var det peak jordgubbar och bären gick att köpa som allra billigast här var det 20kr/l.

Vi köpte totalt 20 liter och konserverade på 3 olika sätt.

En del blev sylt

Sylten hälldes upp i rena ugnsstereliserade burkar (150 grader i 10 minuter)

För att sedan få sig en omgång i den automatiska konserveringsapparaten.

Apparaten fick stå ute på trappen eftersom det blev för varmt att ha den inne. Apparaten är smidig då den värmer upp vattnet till den temperatur som önskas och hållar den i så många minuter som krävs. i Jordgubbssyltens fall är det 80 grader i 20 minuter. När det är klart lyfter jag ut burkarna så dom får svalna av. I den gamla konserveringsapparaten var avsvalningen enklare för då lyftes ställningan ur grytan. Nu får varje enskild burk lyftas ur för sig.
Skall undersöka möjligheten att sätta in en tappkran i botten.

En annan konserveringsapparat jag skaffat som använder luft och inte är torkapparaten:

Den förvandlar blöta jordgubbsskivor till härligt aromatiska torkade jordgubbar på några timmar.

Före:

Efter:

Nu går det ju att torka jordgubbar i ugnen med ugnsluckan på glänt och konservera syltburkar i stor gryta med hjälp av termometer 🙂

Annonser
7 kommentarer leave one →
  1. juli 24, 2012 8:05 f m

    Hej!
    Jag har funderat på att köpa en torkapparat men tvekat över om de verkligen är något att ha. Men jag ser ju att din fungerar! 🙂 Det kanske får bli en tur till affären ändå…
    Trevlig blogg du har förresten!
    /Stina

    • juli 25, 2012 1:05 e m

      Den funkar bra! Håller i skrivande stund på att torka aprikoser!
      Ska bli kul att följa er blogg 🙂

  2. juli 25, 2012 10:09 f m

    Har du jämfört Evermaten med OBH nordicas tork någon gång?
    De hade OBHs på Ica här och den har ju ett attraktivt pris. Speciellt om man jämför med en Exalibur. Men det är kanske overkill med en sådan för lite husbehovstorkning.

    • juli 25, 2012 1:07 e m

      Hej Gustav.
      Jag har för mig att OBHs torkare inte har termostat utan bara timer.
      Excalibur är ju rätt overkill, men säkert kanonbra.

  3. juli 30, 2012 7:12 e m

    Hallå Nisse.
    Long time…är allt bra med dej?
    Det va en jäkla fin tork du hade där. Vart har du köpt den? Och hur gick det med aprikoserna? :o)
    Ha det super!
    Vi hörs

    • juli 30, 2012 7:18 e m

      Jodå allt är finfint!
      Har haft haft lite grejer pågång som ockuperat tankeverksamheten( kommer avslöjas snart)
      Aprikoserna blev superbra! Torken är verkligen en tillgång.
      Köpte den från evermat.se
      Vi hörs//N

  4. Eva Karlsson permalink
    oktober 7, 2014 11:01 f m

    Hej undrar vad det är för konserveringsapparat och även den andra torkmaskinen märke och var man kan hitta dom ev en länk till tillverkare/återförsäljare. Mvh Eva

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: