Skip to content

Täckodling med gräs

juni 20, 2012

I helgen drogs betesputsen över ängen utanför huset (alla katter klarade sig helskinnande denna gången!). Gräset var så högt att det var gränsfall att det skulle ha blivit ensilage. Men jag klagar inte då jag kunde ta så mycket gräs till odlingarna jag ville att täckodla med.

Det gick åt 3 st överlastade skottkärror till att bädda in löken. Varje enskild planta blev omstoppad. Förhoppningarna är nu att maskarna skall dra ner lite strån i jorden skita ut det och gödsla, på sikt förmultnar gräset och ger näring till jorden, grästäckningen bidrar också till att hålla kvar fukten men framförallt trycka ner ogräset.

Blottad jord mellan plantor må i vissa personers ögon vara snyggt och prydligt men det är ett väldigt onaturligt tillstånd. Var i Sverige finns stora ytor med blottad jord där människan inte har haft ett finger med i spelet?

Annonser
6 kommentarer leave one →
 1. juni 20, 2012 5:38 f m

  Underbart!
  Här jobbar jag också på att täcka marken med gräsklipp och löv. Tidigare tyckte jag att det var snyggt med öppen, rensad och luckrad jord men nu tycker jag det är superfint med täckta odlingar. Och vad praktiskt sedan och nyttigt…
  Där jag är uppväxt kom det en dag en katt och stannade hos oss. Världens finaste lilla kisse. Det blev dock en kort lycka. Bonden slog gräset en dag och katten fick benen avklippta. När pappa var ute på gården kom hon springande på stumparna. Stackaren. Pappa fick göra lidandet kort för henne.
  Härligt att se dina fantastiska odlingar
  Ha det gott!
  Anna

 2. Ludvig permalink
  juni 20, 2012 7:39 f m

  tänk om man hade så mkt gräs… Om du/ni inte har den så köp in Börje Remstams bok ”Min dröm om lustgården” ( http://www.remstam.se/ ).

  • Barbro permalink
   juli 3, 2012 6:49 f m

   Du kan ju skaffa gräsklipp från allmänna gräsområden som kommunen klipper antingen räfsa upp det, eller klippa med en handjagare. Det kallas för busodling.

 3. Barbro permalink
  juli 3, 2012 6:51 f m

  Hej Nisse på torpet.
  Trevligt med fler som använder gräsklipp till sina odlingar.

  • juli 4, 2012 4:33 f m

   Det funkar superbra! Man märker tydlig skillnad i jordstrukturen. Bor rätt många km från närmsta kommunala gräsplan. Men för dom som gör är det ett superbra tips!

Trackbacks

 1. Majs och gräsklipp « Barbros Foto Blogg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: