Skip to content

Ännu ett mystiskt mord

november 23, 2011

Då har vi förlorat ytterligare en höna… Skrev för någon vecka sedan att det behövdes ett nättak i hönsgården. Har inte ordnat det ännu och idag kom konsekvenserna av det.
Någon gång under dagen har något djur (räv, fågel eller katt) gett sig på hönan Tofsis och haft ihjäl henne djuret har sedan blivit bortskrämt och hönan låg mitt på gårdsplanen enligt min bedömning har de övriga hönorna sedan kalasat i sig delar av hönan. Eller så är det hönsen själv som haft ihjäl henne.

Jäkligt trist men bara att räkna med om man vill ha hönor som går fritt ute…

Annonser
9 kommentarer leave one →
 1. eva permalink
  november 23, 2011 7:38 e m

  Jag har en bekant som hävdar att höns är djungeldjur och endast trivs i små flockar. Blir de för många sker mobbning och tom dödande.

  Glöm inte att rovfåglar även tar höns.

 2. november 23, 2011 8:03 e m

  Dom var ju bara sex stycken… Fast borde inte rovfågeln tagit med sig hönan?

 3. Ludvig permalink
  november 23, 2011 8:38 e m

  Tråkigt att mista en höna. Om du har kvar några fjädrar där hönan dog kan du få lite ledtrådar på vilken typ av mördare du har att göra med. Tittar man på den lösa fjädern i där den lossat så kan du ganska enkelt se om den är avbiten eller utryckt. Hittar du inga avbitna så har du med fågel att göra annars är det en fyrfoting..

  Lycka till

 4. eva permalink
  november 23, 2011 8:48 e m

  De två senaste vintrarna har varit tuffa för fåglarna och jag har därför även haft rovfåglar på besök. Allt från olika små hökar och falkar till en fískgjuse som de stora svarta hade omringat i äppelträdet. Den var verkligen stoor och hade tur att undkomma de kanske 60-70 råkorna, kråkorna, skatorna och kajorna, som tjattrade runt omkring i samma träd och träden runtomkring. De var definitivt ute efter att hacka ihjäl den store. Men jag har sett de små rovfåglar inte mäkta med att lyfta med sitt byte och därför måst lämna kvar det på marken.

 5. november 23, 2011 10:28 e m

  jag har ju hört att orusthönsen är väldigt bra på att klara sig undan rovfågelanfall. kanske skaffa genbank?

 6. november 28, 2011 6:17 e m

  Så tråkigt! Vi har mist ankor flera gånger men ännu ingen höna. Kommer särja när så sker, även om det är en del av naturens gång.

  • eva permalink
   november 28, 2011 9:10 e m

   Spänn upp några svarta paraplyer i hönsgården, glöm inte förankra dem väl, så de inte blåser bort. De ser hotfulla ut för den som kommer flygande uppifrån. Eller springer hönorna helt fritt?

 7. Madde permalink
  november 29, 2011 8:40 e m

  Trist.. inte för att det är någon tröst, men vi blev av med en stor fin höna vi också, samma dag faktiskt. Kanske blev rovfågeln störd/avbruten hemma hos er och flög vidare till oss.. Hittade bara en stor hög med fjädrar (utryckta), och ingen kropp.. Dagarna efter var de andra hönsen mest inne, stod bara och tittade i dörröppningen, nu har de börja våga gå ut igen och rör sig mer och mer över hela gården, men tuppen är på helspänn, varnar de andra bara det flyger en liten kaja mellan hustaken. Hoppas de lärt sig något och blir mer försiktiga.. Funderat kring vilken typ av fågel som kan tagit vår höna, hon var ju stor, den största faktiskt, och mitt i värpperiod. Finns det stora rovfåglar som flyttar nu och behöver färdkost?

 8. eva permalink
  december 4, 2011 8:56 e m

  Det finns ju såna där långsmala, små slanka rovdjur, iller, vessla, mård och förrymda minkar och allt vad de heter. Kommer inte ihåg om alla sorterna dödar för dödandets skull, alltså för nöjes skull, men nån av dem gör det, om inte alla.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: