Skip to content

Tupp= coq au vin

oktober 2, 2011

I fredags kväll slaktades tuppen så till sist. Nu är det betydligt lugnare i hönsgården med, inte samma hetsgalande på morgonen som innan.

Vart lite oroligt över att det inte skulle gå att tillaga den direkt utan att den måste hänga lite först. Lade snabbt ut en tråd på alternativ.nu och undrade hur viktigt hängningen var. Fick många snabba svar och eftersom det är en ungtupp så skulle den inte vara lite seg.
med tanke på att det skulle bli coq au vin så skulle kycklingen flås och inte som sist jag slaktade plocka tuppen. Hade väldigt bra hjälp av den här hemsidan med många pedagogiska bilder av slakt, flåning och urtagning.

Såhär ser en välmående långsamtväxande ”kyckling” ut som gått på grönbete hela sommaren att jämföra med de bleka krakarna man köper i affären:

Maten blev kanongod. Lite mörk i färgen men det berodde på att syran i rödvinet tuppen kokades i fällde ut järn från gjutjärnsgrytan.

Annonser
3 kommentarer leave one →
 1. oktober 3, 2011 6:24 f m

  Det låter som att det smakade 🙂

  Tack för länk med tips om slakt och efterarbete. Vi har för tillfället 3 tuppar varav en ska slaktas. De andra två har gått tillsammans sedan de föddes och det har inte varit några problem mer än vid det tillfället då alla hönorna låg i värprede. Då var det blodvite och fjädrarna rök i trädgården men… ingen tvekan om vem som bestämde ändå.
  Här ägnar sig stortuppen åt att gala när någon av hönorna ligger och värper. Så fort det är färdigvärpt blir det tyst i trädgården igen.

 2. muu permalink
  oktober 3, 2011 11:30 f m

  Köp en emaljerad gryta. Staub gör bra grejer.

 3. oktober 5, 2011 6:09 e m

  Anna: Ja länken är kanon! Härligt med lugna tuppar..

  muu: Staub ser ju ut att ha gedigna pjäser!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: