Skip to content

Effektivt jordbruk

september 28, 2011

Jobbar utomhus om dagarna sedan en tid tillbaka och den senaste veckan har bjudit på riktigt härligt väder ute vid kusten.
Det plötsliga uppehållet i vädret har fått fart på lantbrukarna som återigen rullat ut tröskorna ur maskinhallarna och vallarna slås för tredje och sista gången i år.

Fick se några imponerande ekipage antagligen från en maskinstation som slog, strängade och samlade ihop ensilage i svindlande hastighet…

Framgår knappt av bilden hur bred hövändaren är, den har iaf 4 stora rotorer på en bredd av 20-25 meter!

Sen kom damsugaren och svepte upp allt i vagnar till någon plansilo i närheten.

Det hela fick mig att klura på hur dom gjorde back in the days innan lantbrukskrediter, gårdstöd och megatröskor med larvfötter.
Kom att tänka på en bok jag hitttade på loppis (eller tradera) Maskinlära för lantbruksundervisningen av Nils Berglund med många sprängskisser och tips och trix på hur man lagade och gjorde underhåll på många av 30 och 40-talens lantbruksmaskiner.

Det har hänt så oerhört mycket på bara några generationer tack vare fossila bränslen.

En hästkraft, lite kuggar och kedjor har bytts ut mot datorstyrda maskiner med hydrostatdrift. Hundrafalt gånger så effektivt men bra mycket känsligare mot störningar. Ett brunnet kretskort går ej att ”hamra ner” som en sliten knivtillhållare på en slåtterbalk…

Annonser
5 kommentarer leave one →
 1. september 28, 2011 8:18 e m

  men så kommer väl snart det här peak oil och då kan man undra om det blir som med smöret i butikerna eller bra dyrt. Jag undrar jag om vi kommer få se någon stor reform under vår livstid, typ som laga skifte eller något annat spännande. Det har ju hänt mycket. lite för mycket bara under de år jag levt.

  • september 30, 2011 1:58 e m

   Exakt, vad hjälper stora effektiva maskiner om man inte har råd att fylla tanken på traktorn.. Intressant tanke med ett nytta laga skifte har tänkt att något sådant måste till i spåren av peak oil… Harsh times ahead!

 2. september 29, 2011 10:01 f m

  Hur man gjorde? Drängar och statare.

  • september 30, 2011 1:43 e m

   Det var bättre förr när det var sämre… Min farmor har flera gånger berättat att det aldrig var problem att få tag i arbetskraft till jordbruket de hade, de fattiga som bodde längs kusten vid de magra jordarna ställde alltid upp på dagsverken!

 3. september 29, 2011 6:12 e m

  Peak Oil har redan varit, kannske menar du End Oil?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: