Skip to content

Brödbak i vedugn

juli 29, 2011

I morse besökte vi några vänner som har privilegiet att på sina vackra gård ha en bakugn i ett av uthusen. Vi hade länge pratat om att ta en bakdag och idag blev det äntligen av.

Degen började förberedas redan igår men den mesta bearbetningen skedde strax innan bakning i ett 100 år gammalt degtråg.

Degen formad till bröd och i full fart med att jäsa.

Full fart i ugnen som bränsle använde vi björkris och björkgrenar i lagom storlek.

Glöden är intensiv och taket i ugnen har ändrat färg från sotsvart till vit och är redo för bröd.

Undertecknad i full fokus med att lägga in bröden i ugnen sedan askan och glöden rakats bort.

En vanlig syn på gårdarna förr i tiden..

Cirka en timme var brödet färdiggräddat!

Nu har vi bröd så vi klarar oss i många veckor. Var riktigt intressant att se hur det går till att baka utan el. En vedugn står nu högt upp på önskelistan när ett husköp genomförs i framtiden.

Advertisements
8 kommentarer leave one →
  1. juli 29, 2011 6:44 e m

    Kanonroligt att baka i vedugn, sån gedigen och rustik känsla. Man äter brödet med andakt sen. 🙂

    Gick ju en kurs i det för ett tag sen – har tyvärr inte blivit av sen dess att hyra bakstugan. Men det kommer !
    http://argus.survivalist.se/2010/03/25/vart-dagliga-brod-giv-oss-idag/

    • juli 30, 2011 3:13 e m

      Ja det är verkligen ett speciellt bröd man gör.
      Du får väl planera ihop nått julbak med familj och vänner i december?
      //N

  2. Grannen i nordost :) permalink
    augusti 2, 2011 1:55 e m

    Tack för provsmakningen av stenugnsbrödet! Det var inte bara otroligt vackert att se på, det var gott också!

    • augusti 2, 2011 8:15 e m

      Vad roligt! Har märkt att såhär 5 dagar efter bakdag så är det fortf väldigt gott och känns färskt, är och lättare skära med vanlig kniv än en brödkniv!

  3. september 24, 2011 6:45 f m

    Hej,
    vi är lyckliga nyblivna ägare till en vedugn som vi har i trädgården. Så smått börjar vi behärska konsten att göra pizzor. Har du tips om var det finns kurser i brödbak?

  4. Helena Melander permalink
    juli 22, 2013 7:45 e m

    Brödet ser verkligen jättegott ut. Har ni möjligtvis ett recept att lämna ut? Mvh Helena

    • juli 22, 2013 8:09 e m

      Hmmm nu var det ju två år sedan vi bakade men jag kan höra mig för on receptet!

  5. Helena permalink
    juli 22, 2013 9:02 e m

    Tack det var vänligt. Skall testa ett durumbröd under tiden, Mvh Helena

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: