Hoppa till innehåll

Dragväxter

juli 13, 2011

För att få så stor mångfald som möjligt av insekter och växter i ens närhet så gäller det att skapa rätt förutsättningar. För att få många polinerare som humlor, bin, fjärilar och blomflugor har jag på olika ställen sått dragväxter.

Honungsfacelia är en av favoriterna får jättevackra blåa väldoftande blommor. Som bonus bildar plantorna mycket grönmassa som med fördel myllas ner i marken till hösten. Räkna med att hundratals frön kommer att självsås på platsen dock.

På en torr och mager plats bakom växthuset sådde jag i maj en gröngödslingsblandning med honungsfacelia, blodklöver och Bovete men det som tog sig bäst och snabbast var bovetet och det blir en ansenlig mängd, så det kan nog bli några hundra gram bovete kärnor.

Men det enklaste man kan vara snäll mot insekterna är att låta bli att klippa gräsmattan där det finns mycket klöver. Som bonus fixerar klövern kväve till gräsmattan och man slipper köpa gödning..

Annons
2 kommentarer leave one →
  1. juli 14, 2011 7:06 f m

    Jag har faktiskt i år två odlingsbänkar 1,5 x 1,5 m, den ena med nässlor och en med ”fjärilsblomster”. Den andra med fjärilsblomster är en blomsterblandning för att locka fjärilar men jag skulle nog säga att den lockar många fler insekter.

    Var också häromdagen på Rosendalsträdgård där de har ett projekt om att locka fler insekter och en fin utställning om insekter. Kul! Kanske kan vi använda mindre gifter och öka informationen om nyttodjur vore det ju toppen.

  2. juli 15, 2011 5:41 e m

    Tidigare tyckte man att insekter var till förtret men nu när man odlar mycket ser man dom i ett annat ljus!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: