Skip to content

Tankar kring husköp

juni 28, 2011

Idag har vi varit på vår fjärde husvisning sedan vi för ungefär två månader bestämde oss för att hitta något eget.

Vad är det då vi letar efter? Jo, ett hus på landet, enskilt beläget, rejäla ekonomibyggnader och gärna med ett par hektar odlingsbar mark/skog/bete. Nämligen precis som vi bor nu men nu är vi hyresgäster och inte hyresgäster hos banken. Boendet vi har nu är problemfritt och billigt. Men längtan efter något eget är starkt, vi vill skaffa fler djur, bygga jordkällare, ha en liten Grålle-traktor, plantera en stor fruktträdgård med massvis av olika sorter.

De hus vi kikat på hittills har antingen varit på tok för dyra, för små tomter eller katastrofalt dåligt underhållna att endast en molotovocktail hade snyggat till likt ett inredningsprogram på tv4.

Dagens visning var en besvikelse. Vi fick innan visningen ett sms från mäklaren att budgivningen redan skenat iväg och väl på plats var det väldigt många som var och kikade till skillnad från tidigare objekt vi varit och tittat på. Huset var byggt i början på 1900-talet och ingen renovering hade skett de senaste 40 åren, direktverkande el som uppvärmning samt en kamin som mer var ett skämt och ingen trekammarbrunn. Positivt var att det var 2,5 ha mark till som låg fint, trädgården var fin och där fanns flera enorma fruktträd, uthusen var ok men behövde mycket arbete. Värst av allt var att det verkade som om de höga träden vid foten på berget vid tomtgränsen antagligen hindrade solen från att ens skina på huset under vinterns mörkaste månader, skräckigt. Marken hade för övrigt inte varit någon höjdare att odla på. I alla fyra hörnen av åkerlappen samt i mitten låg stora odlingsrösen med sten.

Nä, det blir nog någon trisstant från Göteborg som blir ägare eller några ”chppl” ((crazy horse people= som trots att de inte tjänar mer än en annan driver upp priser på smågårdar som får en att häpna över slutpriset) som river hörännet i det låga stallet för att få lov att ha häst där som flyttar dit.

Men den bistra sanningen är ju att folk dör och skiljer sig precis hela tiden, så objekt kommer hela tiden ut.

Annonser
5 kommentarer leave one →
 1. juni 28, 2011 10:09 e m

  Lägg pengar på hög, och vänta på att bubblan spricker.
  Er tid kommer! 🙂

 2. juni 28, 2011 10:19 e m

  Helt sant, Operation fiathamster återupptas tillsvidare!

 3. juni 29, 2011 5:32 f m

  Det blir billigare framöver, så ingen brådska. Se till att få över 4 hektar, då allt under 4 ha kommer omklassas till småhusfastighet istället för jordbruksfastighet och kraftigt begränsa vad ni kan göra, t ex kommer ett hönshus eller staket högre än 80cm (hönsstängsel) kräva bygglov på småhusfastighet men inte på jordbruksfastighet.

 4. juni 29, 2011 5:38 f m

  Jag upplever att bubblan håller på att spricka i detta nu. Här i Östergötland är det väldigt gått om ställen enligt din beskrivning till salu nu, och de verkar inte bli sålda… Det kommer nog att inträffa snart även på framsidan av landet! Under tiden som hyresgäst kan man ju bygga vidare på sina kunskaper och färdigheter.

 5. juli 2, 2011 8:32 f m

  Det verkar vara en mängd människor som fortfarande är ute och letar Livsstil&Boende snarare än den småskaliga verksamhet som en mindre gård faktiskt är. De har naturligtvis inga vettiga kalkyler på det hela så priserna är istället helt känslomässigt styrda. Svårt att matcha det. Skogsfastighetspriserna härnere i Skåne visar samma sjuka, det är ”flashigt” att äga skog, gärna med jakträtt, vilket har fått priserna att anta mer av fantasikaraktär än en underbyggda av en sund ekonomisk kalkyl.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: