Skip to content

Savstigning

april 8, 2011

Skulle såga ner en björkgren som hängde lite tokigt, kom inte mer än några centimeter innan det började rinna längs sågen och min hand.

 
Snabbt hämtade vi en 4 liters hink och hängde på den avsågade grenstumpen

Nu står en gryta med ungefär 2,5-3 liter björksav som ska kokas ner till sirap. Uppföljning senare…

Annonser
3 kommentarer leave one →
  1. peter permalink
    april 9, 2011 8:12 f m

    gjorde ett jätte gott björksavs vin här om året,, något för dig att prova

    • april 9, 2011 4:45 e m

      Härligt! Jäsa socker till alkohol tycker jag är roligt så det måste jag prova, vad använde du för recept?

  2. peter permalink
    april 9, 2011 7:28 e m

    nu hittade jag inte min vin bok,, pga stökigt ute rum, men det va likt detta men jag gjorde det lite större = 20 liter färdigt,, + att det skall lagras mins 6 mån, men ju längre destå bättre,, typ 1 år,, smakade kanon,,

    Björksavsvin.
    9 liter Björksav, 6 citroner, 0,5 kg russin,
    3g jästnärsalt, 2,5 kg socker, vinjäst

    Tappa av saven från stora björkar just innan löven börjar spricka. Borra ett hål på 40 cm höjd över marken och stick in en slang som är lika stor som hålet och låt max fem liter rinna ner i en flaska, kom ihåg att plugga igen björken så den inte dör. Hacka russin och koka dem i tre liter av saven i tre minuter. Tillsätt sedan resten av saven, socker, pressande citroner, jästnärsalt och jäst. Sila bort russinen efter sju dygn och låt jäsa färdigt på vanligt vis. En god måltidsdryck erhålles enkelt genom att tillsätta 5 dl socker till 4-5 liter sav och låta jäsa med öljäst till en styrka på ca 4-5 vol%. Björksaven smakar inte så mycket men innehåller desto mera näring, vikingarna brukade dricka saven efter en lång vinter.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: