Skip to content

Skogsbruk

mars 16, 2011
tags: ,

Idag var jag ute och rullade på tjälskadade småvägar som skakade om jobbebilen så lastutrymmet fick ett par ofrivilliga ommöbleringar. Mitt ute i ingenstans fick jag syn på den finaste skotaren jag någonsin sett. Tvärnitade bilen och backade tillbaka till timmerlavarna.

Tre stycken muskelpaket till hästar, rejäla lokselar samt en kärra med en liten motor att driva kranen med. Tydligen så effektivt att föraren av ekipaget kan plocka ut lön för timmarna han kör med hästarna.

Har tidigare skrivit om vad det moderna skogsbruket kan ställa till med för skador. Denna industri som är dödsdömd i takt med att oljepriset ohejdat stiger i oljetoppens fotspår… Bloggrannen Nordlandsdagar sammanfattar det hela bra i inlägget ” Yxa och såg?”:

Det moderna skogsbruket som vi känner idag, där ett par ungpojkar i sina oljetörstande maskiner avverkar och kör ut en hel skog på några dagar, kanske bara är en parantes i skogshistorien?

Annonser
6 kommentarer leave one →
 1. mars 16, 2011 8:34 e m

  Härligt att se skogsfordon med ett lågt antal hästkrafter 🙂 Varför behöver man fler?

  • mars 16, 2011 8:51 e m

   För att det tjänar dieselförsäljaren, dieseltransportören, smörjoljeindustrin, hydrualoljeindustrin, reservdelsföräljaren, reservdelstillverkaren, metallindustrin, skogsmaskinstillverkaren med underentrepenörer, däckindustrin mfl, mfl på.
   Hästkrakarna behöver ju friskt hö, havre och lite kraftfoder samt läderfett till selar och tömmar, det blir det ju ingen tillväxt på…

 2. Madde permalink
  mars 17, 2011 6:24 e m

  Tillåt mig.. 😉

  ”Det moderna skogsbruket som vi känner idag, där ett par ungpojkar (N och F) med sina oljetörstande maskiner (motorsåg modell mindre) avverkar och staplar upp en halv skog på en förmiddag…”

  Jag vet att det där va för internt men kunde inte låta bli!! 🙂

  • mars 17, 2011 8:05 e m

   Haha! Jo det kan man tycka 🙂 Men anser det vara en enorm skillnad på två glada amatörer som bedriver naturvård i er skog och plockar ut lite ved att jämföra med vad en super effektiv John Deere skördare möljar ner på samma tid vi har sågat upp 15 stormfällda björkar. Så det så 🙂

 3. april 2, 2011 8:48 f m

  Man hoppas ju att det ska bli mer av riktiga hästkrafter i skogen i framtiden. Vi anlitade Anneli Blomberg och hennes ekipage när vi körde ut vår skog.

  http://svt.se/2.33782/1.1717888/hastar_i_skogen_gor_comeback?lid=senasteNytt_363929&lpos=rubrik_1717888

  //Sophie

 4. nordlandsdagar permalink
  mars 23, 2012 5:17 f m

  Det blir allt fler och fler skogsbruksföretag (äga skog är ett företag) som vill ha:
  – Färre körskador på marken
  – Färre skador på kvarvarande stammar
  – Mindre eller inga stickvägar
  – Mindre/ingen markkompaktering

  Allt detta påverkar lönsamheten i skogsverksamheten. Det är lätt att se hästkörning som att det blir dyrare avverkningskostnader men ”missar” att räkna ovanstående skador och tillväxtnedsättningar på minuskontot. Vi har bara sett början på den nya eran för hästkörning i skogen.

  /Nordlandsdagar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: