Skip to content

Tur i bergen

februari 24, 2011

Tyckte vi skulle vara lagom för att slippa kommersen i Marrakesh för en dag, FEL visade sig. Under den timslånga resan från staden upp till bergen Stannade vi både här och där för att handla grejer som vi inte ville ha. Väl framme i den lilla bergsbyn var där nästan ännu fler försäljare än i Marrakesh. Men är det något man blivit duktig de senaste dagarna  så är det att ignorera försäljare: Hello, looki, looki, good prajz my friend, demokratik prize, very cheap. Dessa fraser får mig numera att fästa blicken vid horisonten och se sjuuukt utråkad ut och det funkar skitbra!!

Men men, hursomhelst så var det en spännande dag där vi klättrat upp för smala stigar och fått oss en inblick i hur jordbrukarna har det ute på landet och hur de använder sig av landskapet till sin fördel.

Odlingsterrasser för tomater, bönor och kryddor. Lägg märke till rören till vänster som leder vattnet mellan ”våningarna”. När dom behöver vattna odlingarna öppnar dom en fördämning någonstans och med självtryck från någon bäck översvämmas terasserna.

Lummig dalgång,

Snöklädda atlasbergen i bakgrunden ca 1500 möh.

Upp upp en snabb stigning till 2000 m. Vår guide Achmed hoppade rutinerat likt en bergsget mellan stenarna och klipphällarna. Nedanför syns en bevattningskanal ner till en by, Träden som ser döda ut i dalgången är valnötsträd som tappat bladen pga av den sk vintern (+30).

Målet med turen var dessa vattenfall, inte som Njupeskär direkt men ändå tjusigt.

Guiden tyckte vi såg så atletiska ut att vi fick ta en alternativ väg ner från vattenfallen. Ser ni de andra på den ”enkla stigen” ner?

Annonser
6 kommentarer leave one →
 1. februari 28, 2011 12:06 e m

  Det påminner mig när jag var i Efesos. Vi klättrade högst upp i bergen att slippa alla ”Onli for yu may frend” och där var en gammal tant som försökte sälja vykort till oss. Hur kom hon dit undrade vi?
  Men härligt med semester, antar att ni fick bra pris pga alla andra som avbokade?

  • februari 28, 2011 4:13 e m

   Haha! Ja det kan man ju undra, vilken kruttant!

   Det var riktigt nice, Vi bokade flyget redan i augusti och hotellet strax efter så pga av förtänksamheten så gick det på under 10k för två vuxna!

 2. februari 28, 2011 7:05 e m

  Hursomhelst jag avundas Er verkligen. Att nytta av sol och värme där nere i ”Afrika” det är riktigt skönt det, gissar jag.
  Har du inte frågat om de inte har några ”kvarnar” där nere? Du kan nog göra riktiga fynd…

  • februari 28, 2011 7:40 e m

   Ja det var en skön känsla att känna ordentlig värme, Marockansk vinter är som svensk högsommar, (15-30 grader) perfekt. Vi hade några rejält välfyllda väskor med hem vill jag lova!
   Det jag är mest nöjd med är 2 st handvävda filtar som mäter 2×3 meter! för 150kr/st.
   Köpte även 2st Djeballas http://en.wikipedia.org/wiki/Djellaba som är så grymt sköna. Kanske inget jag åker in till stan med men hemma på torpet kommer dom användas flitigt. Förutom textilier följde mycket kryddor, keramik och ljuslyktor med i väskorna!

 3. februari 28, 2011 7:47 e m

  Det med Djellaba var riktig bra tänkt. Tänk så enkelt att smälta in bland befolkningen med en sån på, om ni hade råkat ut för kravaller osv. Bättre urban cammo finns det nog inte.

  Det är nog rätt så många ”Sagan om ringen” fans som springer med sådana i Malmö och Lund?

  • mars 6, 2011 8:44 e m

   Jag hade nog fått skaffa lösskägg och solbrillor med, inte många blåögda Berber direkt 🙂
   Men visst smälter man in bra.

   Haha det har jag inte tänkt på men den gråa Djeballan jag köpte ser man ut som Gandalf i!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: