Hoppa till innehåll

Upprörd och skitsur!

november 6, 2010
tags:

Skulle egentligen skriva om något helt annat men detta är bra mycket viktigare!

Efter att ha läst en inlägg hos den eminente bloggaren Cornucopia om Jordbruksverkets senaste vansinnesförslag. Rekomenderar starkt att läsa inlägget och begrunda dess konsekvenser.

Kort och gott går det ut på att Jordbruksverket lagt ut ett förslag på att underförevändningen om att ”bevara” ovanliga köksväxter skall samtliga som säljer dessa ovanliga fröer registrera dessa för en summa av 3000kr och därefter en årlig avgift på 2000kr. Eftersom det är små firmor som tillhandahåller dess(a exempelvis min favorit Runåbergsfröer )så är det inte svårt att lista ut att detta förslag leder till enorma kostnader och därmed eventuellt konkurs vilket innebär att hundratals köksväxter med egenskaper unika för vårt nordiska klimat som bevarats länge utrotas.

Om detta rör sig om dumdristig oigenomtänkt ”paper pushing” eller för den mer konspiratoriskt lagda ett försök att kontrollera utsädesmarknaden och därmed maten tänker jag ej spekulera i.

Så mycket för att bevara de ovanliga köksväxterna.

Skulle förslaget röstas igenom och det leder till fröfirmornas undergång då ska det kämpas för bevarandet!

Ett minne blott??

 

10 kommentarer leave one →
 1. november 6, 2010 9:35 e m

  Förslaget verkar ju helt rubbat!!!

  Jag läste på Runåbergs hemsida http://www.runabergsfroer.se/html/2010-10-30-bevara-mangfalden.htm:

  Remiss från Jordbruksverket
  Sent omsider och efter påtryckningar, lade jordbruksverket upp remisshandlingarna så att de nu är tillgängliga för allmänheten. Dessutom förlängde man den extremt korta (3 veckor) remisstiden med fem dagar. Sista inlämninsdag för remissvar är nu 10 november 2010.

  Allmänheten får yttra sig!
  När det gäller myndigheters remisser så har allmänheten rätt att yttra sig. Gör gärna det!

  Här finns handlingarna på Jordbruksverkets hemsida:

  Dnr 22-9337/10 Föreskrift om bevarandesorter och amatörsorter av köksväxter

 2. november 6, 2010 10:05 e m

  Det är helt galet med hur ”våra folkvalda” i riksdagshus och Bryssel får hålla på. Jag har alltid tyckt att reclaim the streets och andra vänstergruppers sätt att helt skita i bestämmelser har varit barnsligt, men nu… Man får ta och plantera någonting oregistrerat här i rabatten innan man flyttar för att visa på sitt motstånd.

 3. november 6, 2010 10:14 e m

  Håller med dig Nisse! Jag blev också riktigt förbannad!
  Jag kommer att skriva ett svar till Jordbruksverket, som jag också tänker publicera på min blogg.
  Om förslaget ändå skulle gå igenom med nuvarande skrivning föreslår jag att vi startar en bevarandeförening, där man kan adoptera en sort.

  • november 7, 2010 11:27 f m

   Är helt inne på samma spår med en bavarandeförening om förslaget går igenom och vi är nog inte ensamma om den tanken heller!

 4. november 6, 2010 11:16 e m

  Nisse, du borde pinga din blogg på http://nyligen.se/

 5. nemo permalink
  november 7, 2010 5:15 e m

  fy fan vilka idiotförslag. ska det bildas en liten förening för bevarandet av frösorter så hänger jag på. tänker inte sitta overksam om våra fröer går till glömskan genom sånna här knasigheter. mína protester mot förslaget har jag redan lämnat in.

 6. Lena permalink
  november 8, 2010 10:25 f m

  Usch, jag fruktade att detta förslag skulle bli just så dåligt som det blev. Liknande regler finns redan för spannmålsodlingen här i landet, helt i linje med vad de(t) stora växtförädlingsföretagen vill. Jag menar, hur kan man se utsädesodling av coola köksväxter som ett så stort problem? Kvantiteterna lär ju knappast ”hota” de stora aktörerna.

  Men misströsta inte! Som alltid finns det gott om kryphål. Det är försäljningen av oregistrerade sorter som är förbjuden, men ingen förbjuder dig att skänka bort fröer (eller ta emot ”donationer”…) Fram för gerillaodling av oregistrerade sorter!

  • november 9, 2010 8:24 e m

   Helt rätt Lena! Det finns kryphål och och eldsjälar så sorterna dör ju ej ut bara för att lite byråkrati krånglar till det! =)

Trackbacks

 1. Fröbyte… Någon? « Nisse i torpets Blog

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: