Hoppa till innehåll

Sauerkraut

oktober 15, 2010

I år har jag liksom förra året gjort surkål! Skillnaden i år är att jag gjort betydligt mer och att råvarorna är nästa uteslutande från egen trädgård (kålrabbi, morot, rödbetor, persiljerot och palsternacka) det enda jag köpte var ett ekologiskt vitkålshuvud eftersom jag ofrivilligt använde min vitkål till att framgångsrikt föda upp kålfjärilar…

I år blev det ett litet bakslag i tre av burkarna vart det översta lagret gråaktigt eftersom det kommit in syre i burkarna. Är ganska så säker på att det var dåliga tätningsringar. Jag tog bort det gråaktiga och hällde över avkokt saltvatten samt bytte ut ringarna.

Syre i burken

 

Mjölksyrade grönsaker (1)

Hittade en ”mjölksyrestamp” eller ”trästamp” i en antikaffär i somras den är bra mycket smidigare än en vinflaska som jag använde förra året.

//

5 kommentarer leave one →
 1. oktober 16, 2010 4:59 e m

  Fint! Jag har lagt ner mjölksyrandet av grönsaker, det var ju ingen annan än jag som kunde tänka sig att äta av den…

  • oktober 17, 2010 8:22 e m

   Jag såg till att testa familjen förra julen med en liten burk! Det fick klart godkännt så jag hoppas det blir likadant i år när jag slagit på stort! Det går ju att göra bara en liten burk till dig själv?

 2. Johan permalink
  oktober 16, 2010 11:32 e m

  Sauerkraut är das Scheisse! Ingen annan förstår det, eller har de inte vett att uppskatta det. Ett bra tips är att koka den med starka korvslantar och hackade morotsbitar! Och sen stark senap till det. Åh fyfan vad gott det är!

  Gediget utflyktsmål du hittat! Får mig att tänka tillbaka på när vi försökte bryta upp plåthuset ovanpå bunkern mellan Kyhl och Mälarhusen och det stod en kanon där inne =)

  • oktober 17, 2010 8:26 e m

   Johan du får komma hit och godkänna min sauerkraut!

   Jag tänkte på den kanonen när jag skrev inlägget. Undrar om den finns kvar och bara överöst med 2 meter sand eller om den är skrotad??

Trackbacks

 1. Omgång 2: mjölksyrejäsning av grönsaker | Bondjäntan

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: