Skip to content

Utflyktsmål

oktober 7, 2010

Jag har alltid haft en fascination för gamla nedlagda byggnader/anläggningar. Antar att fabläsen började när jag och några kompisar som små knattar cyklade runt längs kusten mellan Ystad och Mälarhusen och utforskade Lämningar från Per Albin Linjen Vi utforskade åtskilliga kulsprutebunkrar, kanonbunkrar samt radar och luftvärnsanläggningar. Dessa är nu antingen bortsprängda eller plomberade. Men några enstaka går fortfarande att krypa in i och utforska.

I somras var jag och några vänner ute och körde på de halländska vägarna och kom fram till ett av mina favoritutflyktsplatser nämligen Yngeredsforsens nedlagda vattenkfraftverk. Där byggdes på 20-talet ett kraftverk men av någon anledning lades det ner och ett nytt större byggdes någon kilometer uppströms.

Det är en fantastisk tjusig plats med lämningar från gamla skvaltkvarnar samt utsprängda flottningsrännor. Den lokala hembygdsföreningen har satt upp massor med informativa skyltar vid varje liten ruin. Men mest imponerande är den gamla kraftstationen:

Till vänster syns platsen där maskinhuset var och uppe på muren sitter fästena för utskovsluckorna kvar. I förgrunden är det ”döda fallet” där vattnet under årtusenden slipat klipporna fram tills dess att forsen byggdes ut.

Det mest fascinerande med sådana här platser är att hur mycket vi än försöker tämja och kontrollera naturen så tar den efter en tid över igen..


Annonser
No comments yet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: