Skip to content

Överums bruk #4

september 27, 2010

Är namnet på den fina prylen jag fick i förra veckan!

För er som inte vet vad det är så är det en radsåmaskin. Den är fullt fungerande, men kräver en hel del underhåll för att få den att gå som en klocka (ta bort rost, jord och intorkade smörjfettsrester.

Förhoppning är att under vintern pyssla om denna dyrgrip och amvända den att så i landet med till våren. 🙂

Väldigt smart konstruktion. Först plöjs en fåra upp där fröna pytsas ner i sedan höljs fåran igen och det bakre hjulet trycker till.

Den sexkantade ”stjärnan” sitter på änden av skruven som pytsar ut fröna. På så vis ser man tydligt ifall det kommer några frön i backen eller ej. Som synes på bilden så är det en hel del jobb med att få den ren och fin men sen har vi ju också en väldigt lång vinter framför oss.

Annonser
6 kommentarer leave one →
 1. Jonas permalink
  september 27, 2010 8:08 e m

  Jättefin grej och mysig pysselhörna! Den ser ut att vara gjord för att hålla, gjutjärn i rediga dimensioner och inte en plast- eller aluminiumbit så långt ögat kan nå, ett öga som förövrigt nästan får en tår i ögat. Diskborste, tandborste, stålull, mässingborste, papper, bomull, t-röd och bomullspinnar så kommer du åt överallt. Sen brukar jag smörja in gjutjärn med bomull lätt fuktad av parafinolja. Ta det lugnt och gå inte på den med rondellen/bandslipen :).

  • september 27, 2010 8:40 e m

   Helt sant! Den är verkligen gjord för att hålla och när någon del slits ut ska de kunna bytas och inte som med de flesta prylar idag att om någon liten del går sönder så måste man köpa nytt.

   Paraffinolja på gjutjärn är noterat. Äger sån tur är ingen slipmaskin så det får bli handkraft som gäller på denna pjäs 🙂

 2. september 28, 2010 4:01 f m

  Grattis till detta fynd!

  Överrums bruk är den fabrik som har gjort din såmaskin, ligger i den lilla bruksorten Överrum som jag passerar varje gång jag åker till landet. Jag hade tänkt att skriva ett långt blogginlägg om denna lilla ort någon gång, och nu fick jag inspiration så det kanske kommer ikväll.

 3. Fredrik permalink
  september 28, 2010 5:30 f m

  Oj oj! Vilken tjusig makapär! jag tror nog att det är ett bevis på att överrum är en av dom bästa på att tillverka jordbruks maskiner! svenkst hantverk! och jag måste ju säga att det är i riktigt fint skick för att vara så gammal!

 4. september 28, 2010 7:44 f m

  riktigt FIN! ❤

 5. september 28, 2010 6:26 e m

  Tänkte på dig i helgen när jag var på secondhand och fick se en äkta gammal mjölkseparator som separerar grädden från mjölken, det kändes som en typisk Nissemojäng! =)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: