Skip to content

Syltkonservering

juli 30, 2010

Har även i år fått fri tillgång till grannens vinbärsbuskar. Lyckades häromkvällen plocka 6 liter bär på lite drygt en timme. Min tanke var först att prova på att göra vinbärsvin men det skall tydligen inte bli så bra med bara röda vinbär samt att jag ej förberett någon förkultur på vinjästen jag hade.

Då är det tur att man de senaste åren samlat på dig en sjuhelskottas massa konserveringsburkar och en tjusig konserveringsapparat. Så det blev till att koka sylt istället.

6 liter bär (4,5 kilo) blandades med 8dl vatten och 2 kg socker i en stor gryta. och lät det koka i 20 minuter.

Dags att skumma av…

Rengjorda glas steriliseras i ugnen i 125 grader i några minuter samt att gummiringarna kokas i 2-3 minuter.

Sylten är slagen på burk och har lämnat några centimeters luft mellan sylten och locket.

Har mailat elektrolux och frågat hur mycket vikt glashällen tål. Det enda svaret jag fick var att den skall tåla ”storkok för normalhushåll”. Så tydligen innefattade det en 28 kilo tung konserveringsapparat…

Under en timme skall temperaturen sakta stiga till 80 grader därefter skall den temperaturen hållas i ytterliggare en timme.

När temperaturen är nådd börjar luften ur burkarna sippra ut och kommer upp till ytan som små bubblor och ett monstervakuum bildas så man nu kan lyfta burkarna (de utan bygellås) i locket utan att det lossnar…

Nu åker syltburkarna ut i den nergrävda tunnan där väntar redan några flaskor flädersaft och lite jordgubbssylt.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: