Hoppa till innehåll

Det fulländade surdegsbrödet

juni 18, 2010
tags:

Efter många försök har jag nu experimenterat fram ett recept på det bästa godaste surdegsbrödet med minimerad arbetsinsats!

Det går att variera till oändlighet med olika sorters mjöl och andra brödingredienser.

Såhär gör jag iaf:

Kväll/Morgon innan du går till jobbet:

 • 1dl rågsurdegsgrund
 • 2dl vatten
 • 1dl vetemjöl
 • 1dl grovtrågmjöl

Rör ihop i en bunke och låt stå och götta sig i ca 8 timmar tills den ser ut såhär:

Bubbligt och fint ska det va.

Därefter öser jag i 13dl mjöl (i detta fallet 10dl vetemjöl, 2dl dinkelmjöl och 1dl grovt rågmjöl) tillsammans med 5dl ljummet vatten och lite salt och en matsked honung. Farmors gamla köksassistent får bearbeta degen i 5-6minuter (och har du ingen sådan så låt nävarna jobbar i 10 minuter minst).

I denna laddningen lade jag även i hela hasselnötter och solroskärnor

Den kladdiga degen stjälper jag upp i två brödformar och sedan får de stå på ett varmt ställe och häva i 3 timmar, fast här brukar jag istället för att stirra blint på klockan titta till degen då och då och se när den är klar att stoppas in i ugnen.

Före och efter hävningen efter ca 2 timmar på en varm spiskrans. Ugnen sätter jag på 225 grader och brödet får stå inne i 35 minuter tills det låter ihåligt när man knackar det i botten.

Ett smakrikt, luftigt och saftigt bröd! Har dock inga bilder på hur det ser ut i skivat läge eftersom jag hade fullt upp att äta brödet istället för att fotografera det.

Frågor? Nej starta då din egen surdegskultur och sätt igång att baka ditt eget surdegsbröd efter ovanstående recept för 3kr/limpa och låt inte din slapphet gå förlorad till skogaholmslimpans giriga direktörer 🙂 Om du ej har tålamod till att vänta på att surdegskulturen skall bli färdig gör då detta snabbbrödet istället..

5 kommentarer leave one →
 1. juni 20, 2010 5:51 e m

  >Brödet ser väldigt gott ut. Ja du har egentligen rätt, det finns inga ursäkter till att inte göra det själv istället för att gynna andra som bakar bröd. Nya tag from nu =)

 2. juni 21, 2010 4:38 e m

  Rätt inställning! Kör hårt och lycka till 🙂

 3. Nemo permalink
  juni 22, 2010 8:18 f m

  bakar ca 80% av allt bröd här hemma själv. dock med en modern bakmaskin så arbetsinsatsen är liten. hur får man tag i en surdegskultur?

 4. juni 24, 2010 12:30 e m

  Nemo: Du får starta en… Klickar du på det rödmarkerade i inlägget där det står ”surdegskultur” så kommer en beskrivning på hur jag gjorde.

 5. Ingrid Törnquist permalink
  oktober 30, 2022 8:57 f m

  Varför jäser inte brödet? Har följt receptet till punkt o pricka. Brödet står varmt utan drag.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: