Skip to content

Växthuset!

maj 24, 2010

Det är nu lite mer än en vecka sedan min kusin med snickarskills var här och hjälpte mig med växthuset och resultatet är över förväntan!

Växthuset är nu utburet och ihopmonterat, det är fortfarande en del småpyssel kvar, som att sätta upp hyllor och fixa ett vettigt golv och lägga sten längs nederkanten för att snygga till och göra att det ej blåser rätt igenom, bygga en dörr samt täta vid taket.

Vi började med att mäta glasen och kapade till och byggde ramar av tryckimpregnerat  virke (45x95mm) vi tog till ca 5mm på ramarna för att vara säkra på att rutorna passade.

Därefter spikade vi 23x36mm bärläkt i ramarna för rutorna (som vi oljat in ordentligt) att ligga mot den sidan som ligger ut mot väder och vind ligger läkten jäms med ytterkanten på det tryckimpregnerade virket. Vid inköpet av bärläkten glömde jag räkna med att vi behövde använda dubbla längden mot ramarnas längd då läkten skall klämma rutorna från båda hållen men som tur var köpte jag extra mycket för andra projekt men samtliga 48meter bärläkt gick åt…

De första sektionerna är färdiga. Vi var väldigt försiktiga då vi lade i glasen men ändå så sprack en ruta i kanten men lite superlim fixade det.

För att fästa läkten använde vi 50mm dyckert och jag som inte alltid är så pricksäker med hammaren la en bit kartong ovanpå glaset för att inte dänga hammaren genom glaset.

Markarbetet är ju lätt det tråkigaste men ack så viktigt. Vi gjorde det enkelt för oss och grävde 4 gropar som vi fyllde med en skottkärra grus i varje. Det var lite krångligt att väga av och få alla stenar i våg med varandra.

Sektionerna blev ganska tunga så då behövde jag extra bärhjälp. Sektionerna skruvades ihop med vinkelbeslag och plattjärn.

För att få lutning på taket satte vi som man kan se uppe till vänster på växthuset dubbla 45×95 brädor och därefter smällde vi på taket. Vi har mycket utsprång på långsidorna men inte på kortsidorna eftersom plasttaket inte räckte längre ut men ändå tillräckligt för att täcka sidorna.

Kostnaden för projektet var ej så farligt, definitivt billigare än att köpa ett samtidigt så lär man sig mycket under projektets gång.

 • Fönster 0 kr
 • 48m bärläkt 180 kr
 • 35m 45×95 tryckimpregnerat 615 kr
 • 9,3m 45×70 regel (till taket) 115 kr
 • 3st plasttak 2500x1040x0,8 301 kr
 • Fönsterkitt 60kr
 • skruv, farmarskruv, spik och olika beslag ca 150kr
 • Mat, öl, resor till snickarkusinen 7850Kr 😉

Så om man inte har en så hungrig och törstig kusin som jag och fått ett par ordentliga glasrutor från en granne så kan ett rejält växthus gå loss på under 1500kr 🙂

Nu har jag inte bestämt vilken färg växthuset skall vara i så skriv i kommentarsfältet vad du tycker, alternativen är falurödfärg, vitt eller låta det vara och bara olja in det ordentligt!

//

Annonser
11 kommentarer leave one →
 1. maj 24, 2010 7:08 e m

  Bara oljat blir fint och ser naturligt ut!

 2. maj 24, 2010 7:16 e m

  Noterat!

 3. Jenny permalink
  maj 24, 2010 7:49 e m

  Rött, rött, rött. Eller möjligen vitt…hm 🙂

 4. fredrik permalink
  maj 25, 2010 5:40 e m

  ha det som det är. bara olja in det. =) blir dö snyggt så!

 5. Per permalink
  maj 25, 2010 6:37 e m

  Sjukt imponerad av ditt och kusinens bygge! Olja blir nog bra ! Men svårt att avgöra när man aldrig har varit på plats! Få ta med mig ett lass med människor från malmö och hälsa på! Höres Nisse!

 6. maj 25, 2010 7:21 e m

  Hmmm många bud.
  Olja blir det nog och då rikligt med linolja så det blir ganska mörk färg…

  Per: Ni är prioriterade så bestäm när så löser det sig 🙂

 7. maj 26, 2010 6:07 f m

  Bra med olja (linolja då förstås) är att du har valmöjligheterna kvar om du skulle ändra dig.

  Annars är rekommendationerna att växthus med trästomme bör målas i vitt för att inte begränsa ljusinsläppet. Traditionella växthus har ju dock betydligt mer trä i förhållande till fönsterytan än vad ditt har.

 8. maj 26, 2010 5:17 e m

  Wow! Vilken grej! Jag håller med de flesta andra talarna: olja in det bara. Men va vet jag! Impad är jag iallafall!

 9. juni 30, 2010 1:06 e m

  Ska man följa de äldre rekomendationerna gällande träväxthus, så ska det vara VITT, för att reflektera ljuset och därmed ge växterna så bra (dvs ljusa) livsvilkor som möjligt…

  Hur stort blev bygget?

  • juni 30, 2010 7:29 e m

   Det ligger något i det! Men funkar bra som det gör nu! 🙂
   Det är ca 4 kvm stort (litet) så det duger bra till mina tomater men visst vore det roligt med ett större!
   Hur stort är det du byggde?

 10. augusti 21, 2010 11:29 f m

  mitt är 10-11 någonting. men kunde gott varit större! =)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: