Hoppa till innehåll

”Jaså din stackare, du har pengajobb?”

april 6, 2010

Fick en bok i present i helgen, ”Den siste bonden på Tämmesboda” av fotografen och författaren Lars Hallberg. Han har under 10 år följt syskonparet Stig och Berit på deras arrendegård där dom lever gammaldags bondeliv. Boken ger med sina fantastiska bilder insyn i hur det var på de flesta svenska gårdar i början på 1900-talet, där nästan alla sysslor utfördes med handkraft eller med hjälp av hästar.

”Jaså din stackare, du har pengajobb?” var bland det första Stig sade till författaren när han dök upp på deras går och presenterade sig som fotograf. Stig och Berit levde ju av vad gården gav och var inte i behov av pengar i så stor utsträckning…

Har försökt tappa björkar på sav idag, gick väl inget vidare direkt. Borrade hål och stack in slang i björkarna som jag ledde ner i flaskor, fick trixa lite för att få saven att rinna i slangen och inte utanpå, tänkte ägna dagen åt att gå runt och titta till de olika tappningsställena och försöka få ihop tillräckligt för att sätta en omgång vin men så ringde dom från mitt ”pengajobb” och ville att jag skulle komma omgående… Hålen torkade igen och saven slutade rinna ganska snabbt. När jag kommit hem hade jag fått ihop cirka en liter som just nu står småputtrar på kaminen för att bli sirap, kommer inte bli mycket av det kanske en matsked, gör det mest för att testa principen. Får göra ett nytt försök imorgon!


Annons
2 kommentarer leave one →
  1. april 11, 2010 11:48 f m

    Använd grövre borr.

  2. april 11, 2010 8:38 e m

    Taget.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: