Skip to content

Gammal gammal lada del 2

januari 22, 2010

Det är inte bara inne i den gamla ladan det finns en del gamla jordbruksmaskiner. Runt om står det rostiga maskiner från tiden då det var hästar istället för traktorer som drog de tunga lassen… De två gamla gamla ladorna var ekonomi byggnaderna till det huset vi bor i trots att de ligger nästan 200 meter tvärs över ett gärde i en skogsdunge. Måste ha varit ett jäkla springande mellan byggnaderna på tiden det begav sig.

En hövändare

Fågelbärsträd vs hövändarhjul

Bakdelen på en gödselspridare. Riktig finurlig maskin med drev, kedjor och kuggar som samverkade för att få en jämn spridning, I dokumentären hästmannen använder Stig-Anders en liknande pryl. Dokumentären handlar om en kuf som bor i småland med sina hästar och kor och gör alla sysslor man gör med traktorer idag, gör han med sina hästar med tillhörande antik utrusting, skotar hem skog, plöjer, harvar, sår och tröskar med gamla redskap, som om dom gick sönder lätt går att laga med lite snickar och smedkunskaper till skillnad från idag då allt är elektroniskt/hydrauliskt styrt. En helt klart sevärd dokumentär.

Slåttermaskin

Reglage, misstänker att det är in-och urkopplingen till ”slåtterhacksarmen”

Hemorojdstol

Den upprostade mjölktunnan är/var fylld med sten och är fastkedjad i sitsen någon som vet varför?

Annonser
5 kommentarer leave one →
 1. januari 22, 2010 4:47 e m

  Mjölkkannan var nog till för att ytterligare tynga ner slåttermaskinen, eftersom den drevs via hjulen. Om marktrycket inte var tillräckligt stort så slirade bara maskinen och inget hände.

  Synd när sakerna står ute och rostar sönder. Jag ska gå en liknande runda i ladorna när vi får tillgång till torpet. Där har de valt att fylla alla uthus med avdankade maskiner. Endel borde gå att skaka liv i igen.

 2. januari 22, 2010 5:32 e m

  Ahaa låter logiskt! När jag tänker efter har jag nog sett liknande lösning på en annan avdankad slåttermaskin som stod på nån ödegård.

  Tror många lantbrukare ångrade att dom inte lämnade skrot sommaren 2008 när järnskrot gick för 3 kr/kilo. Dom flesta hade nog en smärre förmegenhet som stod runt ladugårdsknutarna.

  Får hoppas på att du hittar något användbart i ladorna kring huset ni snart ska flytta till!

 3. januari 22, 2010 11:12 e m

  Det finns en jättefin fotobok om en kuf som stämmer väl in på den beskrivningen. Han drog in lite pengar på vintern genom skogsbruk vill jag minnas…

 4. Tunudden permalink
  mars 28, 2012 7:33 f m

  Jag älskar sådana platser!
  Hövändaren ser ut som om den skulle kunna gå att ställa iordning.
  Inte så dumt med gamla hästredskap för självhushållet då de är markdrivna och inte behöver dras av en traktor med kraftuttag utan man kan ta bilen, eller be någon med häst komma och hälsa på…
  Kannan på slåtterbalken tror jag är för att de dragit den efter traktor/epa traktor och då satt ju föraren inte på slåtterbalken och tyngde ned den.

Trackbacks

 1. Skafta redskap « Nisse i torpets Blog

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: