Skip to content

ölkoket

december 2, 2009

Igår kom Alex och vi skulle göra vårt första ölkok! Alla prylar var införskaffade och efter en investering på ca 600kr (vi hade tur som fick kylslingan gratis) så har vi nu kapacitet att brygga 10 lit per gång men skaffar vi fler eller större damejeanner samt en större kastrull så ökar kapaciteten till 24liter.

Ju mer man läser om ölbryggning ju svårare verkar det, många nya termer man skall lära sig, sån tur var var min partner in crime duktigt påläst så det var bara den praktiska kunskapen som behövde skaffas. Men så klurigt var det faktiskt inte kunde vikingarna brygga öl förr i tiden skall det väl gå nu med alla hjälpmedel som finns…

Exakt hur man går tillväga får jag ta vid ett annat tillfälle för det är många detaljer med tider och temperaturer som jag ej kommer ihåg nu trots att vi skrev loggbok, exakt recept kommer när vi fått rutin på bryggningen och lyckats med ett kok (vi räknar med tveksamt resultat de första gångerna).

Hursomhelst så flöt allt på smidigt hela gårdagskvällen vilade det en tung doft av vört i huset och luftfuktigheten under stormkoket immade igen de flesta rutor 🙂

Utrustningen fr v: Våg, Stor kastrull med termometer (använde konserveringsapparatens, går lika bra med stektermometer), Malt, Humle pellets (silvriga påsen), Kylslinga, Damejeanne, kapsyler+kapsylpåsättarmojäng, jäst, densitetsmätingingsglas, desinficeringsmedel och mäskkaret (ombyggda kylboxen)

I botten på mäskkaret hade vi malten och på malten hällde vi ca 75 gradigt vatten sen fick det götta sig i ca 90 min varje gång temperaturen sjönk för mycket så hällde vi på mer kokande vatten för att försöka hålla runt 72 grader.

Efter att inmäskningen var färdig så var det dags för lakningen dvs tömningen av kärlet ner i en gryta det skall rinna långsamt så det filtreras genom malten. Denna vätskan kallas sötvört och är verkligen väldigt söt i smaken mycket bränsle till jäsprocessen!

Underbar kopparfärgad sötvört

Efter att vörten stormkokat i 90 minuter och humlen blivit tillsatt vid 2 olika tillfällen så var det dags att kyla ner blandningen till 20 grader, strax innan man startar kylningen sänker man ner kopparslingan i den kokande grytan för att desinficera den.

Den malt som blir kvar i mäskkärlet kallas för drav och på den kan man baka dravbröd vi kramade urså mycket sötvärt vi kunde ur draven till bakningen. Det fick jäsa under natten i kylskåp och var uppe kl 5 imorse och stoppade in i ugnen.  Vart inte så tokigt men receptet behöver förfinas lite så inget recept blir publicerat ännu 🙂

Nu står Damejeannen i vardagsrummet och kluckar så om en vecka är det dags att tappa upp på flaska och vi räknar med att vår Ale blir klar lagom till nyår.

Annonser
No comments yet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: