Hoppa till innehåll

Göra eget smör

oktober 16, 2009
tags:

I somras besökte jag och sambon många loppisar och antikaffärer en av de roligaste grejerna jag köpte var en Husqvarna Reliance vilket är en handvevad glassmaskin. Den var väldigt skitig och det gick trögt att veva den men efter att ha rengjort och oljat upp alla rörliga delar går det som en klocka men för ett jäkla oväsen…

Husqvarna

Visp

Tanken med konstruktionen är att ha krossad is i mellanrummet mellan trätunnan och plåtbehållaren. Behållaren skall fyllas med grädde och frukt och så blir det glass. Behållaren löper fritt och när man vevar snurrar vispen och behållaren åt varsitt håll så det blir bra fart på grejerna.

Jag slängde ner 8 deciliter grädde och började veva och veva, och veva… efter ca 20 minuter hade grädden tjocknat lite grann.  Vispen är inte riktigt optimal för att vispa grädde till smör så den behövs modifieras lite eller om man konstruerar en ny så att vispen liknar denna här. Tålamodet tröt så jag tog fram den lite modernare effektivare elvispen. Huskvarnan hade gjort ett bra förarbete för redan efter 1 minut så bildades smörkulor då hällde jag bort kärnmjölken som bildades och sen knådade jag ihop smöret och pressade ut så mycket kärnmjölk jag kunde, detta gör man för att det inte ska härskna, det var lite som att leka med lera. Smör

Tog sedan och rörde ner ett par nypor flingsalt i smöret för att få lite bättre smak.

Salt

Kvällens mål bestod av hembakat bröd, eget smör, hemkokt björnbärssylt och paprika från egen odling. Smakade gott och kändes jävligt bra 🙂Bröd

Informationen om hur jag skulle göra hittade jag naturligtvis här

Annons
One Comment leave one →
  1. augusti 14, 2011 6:15 e m

    Hej! Låter kanon med den gamla glassmaskinen. Har hört att Husqvarna en gång var riktigt stora på den amerikanska marknaden för (handvevade) glassmaskiner. Du vet det säkert redan vid det här laget, men då du inte nämnde det … ska det verkligen bli någon glass måste isen man har i mellanrummet också blandas med vatten och en massa (grov)salt, annars blir det aldrig tillräckligt kallt för att det som ska bli glass fryser.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: