Skip to content

Kaveldun

oktober 7, 2009

Gick en växtkurs som anordnades av svenska överlevnadssällskapet i somras. På kursen fick man lära sig vilka växter i naturen som är ätbara, funkar som medicinalväxter och vilka som kan avändas som redskap.

Den mest mångsidiga växten är kaveldun. Finns så oerhört mycket man kan göra med Kaveldun, idag kommer jag visa en av dem: Kaveldunsjordstamsmärgplättar.

Passerade ett bestånd idag och var tvungen att prova vad jag lärt mig.

Kaveldun

För att få upp rötterna (jordstammen) Greppar man tag långt ner ibland får man köra ner handen i dyet och känna hur rötterna går och sen försöka gunga upp dom. Längst ner närmast stammen är plantan indränkt i ett genomskinligt halt slem som kan försvåra upptagningen. Men skam den som ger sig
Kaveldun (1)

Kaveldun (2)

Rengjorda och klara att rensas.

Kaveldunsmärg

Gör ett tvärsnitt så ser man tydligt vad det är man vill åt nämligen den trådiga kolhydratrika märgen.

Fiber

Sen är det bara att ta ur dom kladdiga märgtrådarna och baka ihop till lagom stor plättar och sedan steka på en sten eller en träbit en bit från en öppen eld tills den blir ljusbrun och knaprig.

Plätt

Annonser
No comments yet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: